Parlement Rusland wil ‘extremisten’ uit de politiek weren
Het Russische parlement steunt een wetsvoorstel dat leden van extremistische organisaties verbiedt zich verkiesbaar te stellen. Hiermee kunnen aanhangers van oppositieleider Aleksej Navalni uit de politiek worden geweerd.
Leiders van terroristische en extremistische organisaties mogen volgens dit wetsvoorstel voor een periode van vijf jaar niet gekozen worden tot volksvertegenwoordiger. Voor leden en andere betrokkenen geldt een verbod van drie jaar. Dat zijn ook de tienduizenden Russen die Navalni met donaties hebben gesteund.
Een rechtbank buigt zich in juni over de vraag of Navalni’s regionale campagnekantoren en anticorruptiebeweging op de lijst van extremistische organisaties mogen worden geplaatst, waar ook onder meer al-Qaeda en Islamitische Staat (IS) op staan. Het regionale netwerk van Navalni werd in april al door de financiële waakhond in het land op de lijst van verboden organisaties gezet.
Het voorstel werd dinsdag in een eerste lezing goedgekeurd, maar moet nog twee keer worden behandeld door het lagerhuis en ook nog een keer door het hogerhuis. Na een laatste goedkeuring zet president Vladimir Poetin zijn handtekening eronder. De nog te volgen stappen worden gezien als formaliteiten.
De bevolking van Rusland gaat in september naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De partij van Poetin gaat volgens kenners een moeilijke tijd tegemoet.
Navalni zit sinds begin dit jaar een celstraf van 2,5 jaar uit vanwege verduistering. De prominente tegenstander van Poetin heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Volgens hem was het oordeel van de rechtbank politiek gemotiveerd.