Nabestaanden en vrienden Bas van Wijk geschokt door uitspraak
Nabestaanden van Bas van Wijk (24), die in augustus vorig jaar werd doodgeschoten aan de oevers van de Nieuwe Meer in Amsterdam, reageren geschokt op de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. Die veroordeelde de 21-jarige verdachte Samir El Y. uit Hoofddorp dinsdag tot een celstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag, terwijl het OM het dubbele (18 jaar) aan gevangenisstraf had geëist.
„Het was een schok kan ik u zeggen”, reageert advocaat Richard Korver namens de familie van Van Wijk en de vrienden die door El Y. zijn bedreigd en afgeperst. Een van hen stond na de beschieting zijn imitatie-Rolex af aan de schutter. Volgens het OM is daarmee sprake van gekwalificeerde doodslag, omdat het schieten de horlogeroof zou vergemakkelijken. Maar het OM maakte een vormfout in de gewijzigde tenlastelegging door bij de aanklacht de datum en plaats van het misdrijf niet te noemen.
Korver: „De rechtbank zegt niet toe te komen aan de beoordeling of het hier gaat om gekwalificeerde doodslag omdat er op de dagvaarding geen datum en plaats staat vermeld. Terwijl we hier twee dagen hebben gesproken over een en hetzelfde feitencomplex en de datum en plaats op de dagvaarding wel worden genoemd bij de overige aanklachten voor moord, doodslag en bedreiging. Dat leidt bij mijn cliënten tot een grote mate van onbegrip. Die krijgen het idee dat ze in een poppenkast terecht zijn gekomen en niet op een plek waar rechtvaardigheid plaatsvindt.”
Korver: „De familie en vrienden begrijpen de regels wel, maar het is eigenlijk niet uit te leggen. Ik weet eerlijk gezegd ook niet of het hof zo zou oordelen.” Korver verwacht dat het OM daarom onmiddellijk hoger beroep aantekent. „Ik ga ervan uit dat het OM denkt ‘we hebben een fout gemaakt en dat gaan we herstellen in hoger beroep’. Het OM kan ook denken ‘het is helemaal geen fout’ en het hof vragen de rechtbank terug te fluiten. Ik mag hopen dat het OM vandaag nog in hoger beroep gaat.”
Korver is verrast door de uitspraak. „We hebben allemaal over die dag en die plaats gesproken: 8 augustus bij de Nieuwe Meer. Ik vind het wat anders als het onduidelijk zou zijn. Als het nergens vermeld zou staan, begrijp ik het. Dit vind ik wel een hele formalistische uitleg van de rechtbank.”