Twee kenners koningshuis reageren op interview met Máxima
Twee Oranjekenners reageren op het interview met koningin Máxima van afgelopen maandag.
Koningshuiskenner dr. C. P. Polderman, afkomstig uit reformatorische kring, auteur van ”Voor vrijheid van godsdienst en geweten. Willem van Oranje en zijn verzet tegen machtsdenken”: „Máxima kwam in het tv-interview op mij over als ontwapenend, gevat en eerlijk. Mooi, haar schaterlach.
De veelbesproken gefilmde traan op de huwelijksdag hebben we met z’n allen kennelijk verkeerd begrepen. Die emotie had te maken met haar ontroering voor de Argentijnse muziek, vertelde de koningin. Ze had nog wel een poos kunnen huilen, maar gelukkig gebeurde dat niet, legde ze nuchter uit.
Máxima vertelde dat poëzie lezen haar rust geeft. Kennelijk zoekt ze het op een hoger level dan het aardse. Tegelijkertijd zei de koningin ook zoiets als: „Ik leef vandaag en wil niet lezen over mijn verleden in een boek over mij.” Dat zo rechttoe, rechtaan zeggen, met een schaterlach erbij, komt op mij positief over.”
Polderman ervoer vervreemding toen de koningin maandagavond vertelde hoe een vriendin in het verleden door middel van tarotkaarten voorspelde dat Máxima een prins zou ontmoeten. „Tarotkaarten hebben alles te maken met waarzeggerij. Het zal best kunnen dat Máxima het voorval met de tarotkaarten als een grap zag en er nuchter op reageerde. Maar kennelijk leeft ze in een vriendenkring waar aan dat soort kaarten geloof wordt gehecht. Al ga ik er niet van uit dat Máxima zich nu met waarzeggerij inlaat.
Máxima stort zich met passie op haar werk, bleek ook maandagavond. Ze is heel sociaal en doet veel op het terrein van microkredieten in arme landen. Als je het hebt over woord en daad, zit Máxima aan de daadkant. Ik heb niets gehoord over het evangelie van het koninkrijk van God, alleen over het evangelie van de financiële verbetering.”
Speedboot
„Máxima had zich wat mij betreft in het tv-interview niet hoeven verantwoorden voor de Griekenlandreis of voor de aankoop van een speedboot. Ik vind de ophef daarover zó onterecht. Pas weer het gezeur over een toelage voor prinses Amalia. Ik erger me er stevig aan dat republikeinse critici telkens het koningshuis rond dit soort zaken aanvallen. Kennelijk mag de koning geen koning zijn en moet iedereen gelijk zijn.
Prachtig hoe Máxima spreekt over Willem-Alexander. Ze houdt van hem, hij is haar anker en houdt haar scherp. In hem heeft ze een toegewijd echtgenoot.”
„Máxima ontwapenend én controlerend”
Marcia Luyten, auteur van het onlangs verschenen boek ”Máxima Zorreguieta. Moederland”: „Ik ben blij dat koningin Máxima maandagavond in het tv-interview persoonlijk werd. Zo zien we haar niet vaak. Nieuw was voor mij dat Máxima er als jonge vrouw rekening mee hield niet te zullen trouwen. Ze zei met zoveel woorden dat ze eraan twijfelde of ze iemand zou vinden die net zo verliefd op haar zou zijn, als zij op hem.
Heel mooi hoe Máxima Willem-Alexander „mijn anker” noemt en ook vertelt dat hij haar aanmoedigt de wereld in te trekken. Uit mijn gesprekken met haar vriendinnen weet ik dat die opmerking klopt. Máxima is avontuurlijk, een ontdekkingsreiziger, maar ze heeft tegelijkertijd een duidelijke structuur nodig. Dan floreert ze.
Het is van onschatbare waarde hoe Máxima in het tv-interview sprak over de zelfmoord van haar zusje Inés. Ze vertelde dat ze veel van haar zus hield en tegelijkertijd komt ze in actie. Door zelfdoding bespreekbaar te maken en te pleiten voor meer geestelijke gezondheidszorg voor mensen met psychische problemen. Typisch Máxima. „Ze kijkt het beest in de bek”, vertelde iemand me over de koningin. Dus: Máxima gaat problemen niet uit de weg.
Ze is in gesprekken ontwapenend, maar zeker ook controlerend. Dat merkte ik maandagavond ook toen ze sprak over de veelbesproken Griekenlandreis vorig jaar. De koningin sprak van een „inschattingsfout” en over niet „solidair” zijn. Ik proefde in haar woorden niet echt berouw. Ik denk dat Máxima’s opmerkingen over die Griekenlandreis vooraf zijn doorgesproken met de Rijksvoorlichtingsdienst.”
Pijnlijk hoofdstuk
Maandagavond kwam aan bod dat wijlen Máxima’s vader, Jorge Zorreguieta, in 2002 niet welkom was op haar huwelijk. Dit vanwege diens betrokkenheid bij het Videlaregime, dat tegenstanders uit de weg ruimde. „Dit blijft een pijnlijk, niet te repareren hoofdstuk in haar leven. Het onderwerp brengt telkens emoties met zich mee. Ze houdt veel van haar ouders, voelt zich kwetsbaar. Ze is ook dapper. Máxima is emotioneel en passievol, maar ze kan ook keihard rationeel een besluit nemen. Ze loopt er niet voor weg dat er tijdens het regime onder Videla een vuile oorlog woedde. Sterk hoe ze maandag betoogde dat ze het goed vond dat Nederland een principiële lijn koos.”
Máxima vertelde maandagavond dat ze Luytens biografische schets over de koningin niet wilde lezen. Hoe reageert de auteur daarop? Luyten: „Ik snap de reactie van de koningin heel goed. Als Máxima zegt dat ze het boek wel heeft gelezen, moet ze zich daartoe verhouden. En kan ze ernaar gevraagd worden. Het oog van de natie is op haar gericht. Ze wordt door iedereen becommentarieerd. Het is ingewikkeld als iemand anders in een boek de lijnen van jouw geschiedenis trekt. Ongetwijfeld bevat zo’n boek passages die Máxima lastig of pijnlijk zal vinden. Ik ben er wel door gevleid dat Máxima zei dat ik fantastisch werk heb geleverd en dat ik veel van haar vrienden heb gesproken.”