Binnenland

Zoetermeer poetst imago op met stripverhaal

De gemeente Zoetermeer gaat een stripboek gebruiken om het imago van de stad op te poetsen. De hoofdpersonen zijn Suske en Wiske.

ANP
12 November 2004 20:22Gewijzigd op 14 November 2020 01:52

Een suffe slaapstad waar je alleen komt als je er woont of werkt. Dat is zo ongeveer het stereotype beeld van Zoetermeer. De stad wil van dit imago af en probeert dat met een album van Suske en Wiske. In het album, ”De Razende Rentmeester”, wordt aandacht gegeven aan een bijzonder stukje Zoetermeerse geschiedenis.

De rentmeester uit het 24 pagina’s tellende stripverhaal hield in de 16e eeuw vanuit kasteel het Huis te Palenstein de lokale bevolking onder de duim. Anno 2004 ontsnapt hij uit een kist waarin hij na een opstand was opgesloten. Hij wil de bevolking voor zijn opsluiting straffen.

Om het gevaar te keren, beginnen Suske, Wiske en hun familie een zoektocht door Zoetermeer. Ze ontdekken daar onder meer SnowWorld (een overdekt skicomplex), SilverDome (sport- en evenementencentrum) en het Stadshart (winkels), plekken waar de stadsbestuurders trots op zijn.

Bijna niemand weet dat Zoetermeer, dat in korte tijd uitgroeide van een klein dorp tot een stad met ruim 114.000 inwoners, een lange geschiedenis heeft, die teruggaat tot voor het jaar 1000. Destijds was het een vissersdorpje aan de oevers van een groot meer, het Zoetermeer.

Zoetermeer speelde een belangrijke rol bij het ontzet van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In het najaar van 1574 versloegen de watergeuzen de Spaanse troepen ten zuiden van Zoetermeer. Ze konden daar komen doordat de dijken tussen de rivieren de Maas en de IJssel waren doorgestoken. Wolfert Adriaanszoon, een inwoner van Zoetermeer, tipte de watergeuzen over een sluiproute richting het Zoetermeerse meer, waardoor ze een vrije doorvaart naar Leiden hadden. Op 3 oktober 1574 werden de uitgehongerde inwoners van die stad bevrijd van hun belegeraars uit Spanje.

Zielloos is Zoetermeer derhalve niet. Om dat te onderstrepen presenteert de gemeente niet alleen het stripalbum, maar ook een website over de geschiedenis (www.oudsoetermeer.nl) en de dvd ”De Magneet van Zoetermeer”. Op die dvd krijgen Suske en Wiske te maken met „de aantrekkingskracht van deze boeiende stad”, aldus de gemeente. Een en ander resulteert in een noodlanding van de stripfiguren met de Gyronef (een soort helikopter) in Zoetermeer. „Dat lijkt erg, maar blijkt het uiteindelijk helemaal niet te zijn!”, verklapt de gemeente het plot van het promotieverhaaltje.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer