Corona blijft verkopen biotechbedrijf Pharming beïnvloeden
De coronacrisis blijft de verkopen van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming op kwartaalbasis sterk beïnvloeden. In het eerste kwartaal was op jaarbasis sprake van fors gedaalde verkopen van zijn belangrijkste middel Ruconest. Dit volgde op een kwartaal waarin de afzet van het medicijn juist piekte.
Ruconest werkt tegen erfelijk angio-oedeem, oftewel plotse zwellingen die in verschillende delen van het lichaam kunnen opzetten, en is voor Pharming het belangrijkste medicijn en het enige wat momenteel wordt vermarkt. Dat aan het eind van 2020 en het begin van dit jaar meer coronagevallen gemeld werden, raakte de verkopen van het middel.
Topman Sijmen de Vries benadrukt dat Pharming zeker niet het enige biotechbedrijf is dat de coronaperikelen voelt in de verkopen. Hij verwacht ook niet dat de gemiste omzet via een inhaalslag volledig goedgemaakt zal worden. Door de tijdelijke sluiting van veel artsenpraktijken namen patiëntbezoeken af en werd het middel minder vaak op herhaling voorgeschreven of werd uit de voorraad geput. Ook kregen minder nieuwe patiënten Ruconest voorgeschreven.
Traditiegetrouw wordt in het laatste kwartaal van een jaar juist meer besteld van het middel. Daar kwam eind vorig jaar een extra hoge vraag bovenop omdat patiënten in onzekere tijden extra doses achter de hand wilden hebben. Nu de situatie meer en meer normaliseert, merkt Pharming wel dat er weer meer artsbezoeken afgelegd worden. Dat zorgt voor een toename van het aantal nieuwe patiënten. Het zal nog wel enige tijd duren voor dit ook in de cijfers van Pharming te zien zal zijn.
Pharming zag de omzet in het eerste kwartaal in vergelijking met een jaar eerder met een vijfde dalen tot 43,6 miljoen dollar. Door oplopende bedrijfskosten en de mindere omzet zakte het operationele resultaat terug tot 6,3 miljoen dollar, tegen 21,5 miljoen dollar een jaar eerder. Onder de streep bleef 8,5 miljoen dollar over, wat een daling van 9 procent betekende. Pharming kon een lening tegen gunstigere voorwaarden herfinancieren, waarmee het de winstval naar eigen zeggen „beperkt” hield.
De Vries merkt ook een kentering in de loop van het eerste kwartaal. Buiten de VS bleef de vraag naar Ruconest stabiel, al werd de groei wel beïnvloed door de geldende coronamaatregelen. Eind 2022 wil Pharming een nieuw weesgeneesmiddel op de markt brengen. Daarnaast loopt er ook nog een studie over de inzet van Ruconest bij coronapatiënten.