Biden schort eeuw oude wet tijdelijk op voor aanpak benzinetekort
De Amerikaanse regering van president Joe Biden heeft een ruim een eeuw oude Amerikaanse wet tijdelijk opgeschort om wat te doen aan de benzinetekorten in het land. De 101 jaar oude Jones Act belemmerde de aanpak van de problemen, want die bepaalt dat bedrijven die goederen van de ene Amerikaanse haven naar de andere Amerikaanse haven vervoeren altijd gebruik moeten maken van schepen die in de VS zijn gebouwd en bemand zijn met Amerikaanse personeel.
Er is een speciale vrijstelling afgegeven, zodat ook buitenlandse olietankers kunnen helpen om grote voorraden benzine snel naar de met tekorten kampende gebieden te verschepen. Oliehandelaren proberen nu ook grotere schepen te regelen om brandstoffen uit het Midden-Oosten en Azië te vervoeren naar de Amerikaanse oostkust. Daarnaast zijn rij- en rusttijden aangepast zodat tankwagens langer de weg op kunnen om benzine aan te leveren.
Benzine aan de pomp wordt in grote delen van de Verenigde Staten steeds schaarser als gevolg van een cyberaanval op Colonial Pipelines. Dat bedrijf zette na de aanval met gijzelsoftware eind vorige week systemen stil, waardoor de grootste pijpleiding voor brandstoffen in het land stil kwam te liggen. Inmiddels is de pijpleiding wel weer in werking gezet, waardoor de brandstofstroom weer op gang kan komen. Maar wanneer alle tekorten zijn weggewerkt, is niet duidelijk. Eerder heeft de overheid aangegeven dat zo’n proces mogelijk dagen kan duren.
Een stijgend aantal benzinestations moest klanten al nee verkopen. Veel pompen in staten als North Carolina, Georgia en Virginia zaten helemaal zonder brandstof. Ook zijn de benzineprijzen flink opgelopen en bij pompen die nog wel voorraad hadden stonden soms lange rijen omdat mensen bang waren zonder benzine te komen zitten.