Binnenland

Blijdschap en drukte in reisbranche na aanpassing reisadviezen

In de reisbranche heerst opluchting en blijdschap na de coronapersconferentie van dinsdag. Nu duidelijk is dat bestemmingslanden per 15 mei weer een individueel reisadvies krijgen en buitenlandse vakanties dus weer mogelijk worden, besluiten steeds meer mensen nu hun vakantie te boeken.

ANP
12 May 2021 12:00Gewijzigd op 12 May 2021 12:46

Bij TUI is het volgens een woordvoerder een „gekkenhuis”. „Ik bezocht net een van onze reisbureaus, daar stonden ze nog net niet buiten in de rij.” Dat er komende zomer minder vakantiebestemmingen zijn dan normaal hoeft volgens haar niet te betekenen dat de prijzen stijgen. „Het is nog wat vroeg om daarover te speculeren, maar we zorgen voor zoveel mogelijk beschikbare vluchten en hotels. Dat drukt de prijzen weer.”

Vliegmaatschappij easyJet „verwelkomt” de boodschap van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Het bedrijf zegt voorbereid te zijn op toenemende drukte, door het aantal vluchten snel te kunnen uitbreiden. „Elke keer dat reisbeperkingen worden versoepeld, zien we dat onze passagiers graag willen boeken” zegt William Vet, landendirecteur van easyJet Nederland. „Onze flexibele garantie zorgt ervoor dat klanten met een gerust hart kunnen boeken, wetende dat wanneer hun reisplannen veranderen, ze hun boeking hierop kunnen aanpassen.”

Sunweb is eveneens „superblij”. De Jonge was nog niet uitgepraat, of het aantal bezoekers van de website was al verdubbeld. Het aantal boekingen in mei lag bij Sunweb dinsdag al een kwart hoger dan in 2019 op 11 mei het geval was. Corendon-topman Steven van der Heijden sprak dinsdagavond ook al van „enorme drukte” op de website en bij het callcenter.

Bij Transavia klinken vergelijkbare geluiden. „We zien dat het aantal boekingen toeneemt, met een grote stijging dinsdagavond, en houden er rekening mee dat meer mensen dan normaal later boeken”, heeft topman Marcel de Nooijer gezegd tegen vakwebsite Luchtvaartnieuws.nl. Bij Transavia vliegt volgens hem op dit moment 30 procent van het normale aantal vluchten, maar dat moet komende zomer 80 procent worden.

Reisbrancheorganisatie ANVR reageerde direct na de persconferentie eveneens positief. Wel waarschuwde de organisatie dat er in het begin slechts een zeer beperkt aantal landen van „oranje” naar „geel” zal gaan. Dat kan ook betekenen dat er schaarste zal zijn aan hotelkamers of andere accommodaties in veilig geachte vakantielanden.

Rutte en De Jonge benadrukten dat een vakantie boeken niet zonder risico is. Het kan immers voorkomen dat een land dat op het moment van boeken op geel stond vlak voor vertrek op oranje springt. Hoewel reisbureaus daar niet allemaal hetzelfde mee omgaan, worden reizen dan meestal kosteloos omgeboekt of geannuleerd. Besluit iemand toch naar het oranje land te gaan, dan valt de verzekering volgens het Verbond van Verzekeraars doorgaans weg. Als een vakantieganger vlak voor vertrek positief test op corona, biedt een annuleringsverzekering verlichting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer