Binnenland

Opnieuw brand in kerk en moskee

De politie heeft sinds de moord op Theo van Gogh enkele tientallen personen aangehouden die bij diverse incidenten betrokken waren. Daarbij ging het onder meer om bommeldingen, poederbrieven, het kalken van extreem rechtse leuzen, vernielingen en bedreigingen.

Binnenlandredactie
12 November 2004 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:52

Dat zei B. Visser, voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen, donderdag na afloop van een extra vergadering van de raad. De hoofdcommissarissen waren in Driebergen bijeen om de ontstane situatie in het land te bespreken.

Volgens Visser zijn er brandstichtingen voorkomen door voortijdig ingrijpen van de politie. Waakzame burgers tipten de politie, waardoor onder andere verdachten met brandbare stoffen in een rugzak konden worden gearresteerd. Ook kon de politie verdachten met molotovcocktails tijdig in de kraag grijpen. Visser wilde geen details geven over de achtergrond van de betrokken verdachten. De incidenten deden zich volgens hem verspreid over het land voor.

In het hele land is de politie in verhoogde staat van paraatheid om snel en grootschalig te kunnen optreden. Op verscheidene plaatsen deden zich donderdag incidenten voor.

In de Blijde Boodschapkerk aan de Marokkodreef in Utrecht woedde een kleine brand. Agenten ontdekten het vuur nadat ze tijdens hun surveillance een stil alarm zagen afgaan. Aan de achterzijde van de kerk was een ruit ingeslagen en binnen stond de zitting van een stoel in brand. De agenten blusten het vuur. De politie vermoedde opzet maar kon nog niets zeggen over daders en motieven.

In Veendam werd een moskee en het gemeentehuis beklad met racistische leuzen en tekens. Op beide gebouwen zijn onder meer hakenkruisen aangebracht. De teksten zijn inmiddels verwijderd. Er was vanmorgen nog geen verdachte aangehouden.

De politie heeft in woensdagnacht een poging tot brandstichting verijdeld bij een moskee in Venray. Agenten pakten vlak bij de moskee twee mannen van 20 en 23 jaar op, die in hun auto materiaal hadden liggen waarmee brand gesticht kon worden. De politie was vooraf getipt over een op handen zijnde aanslag en hield de gebedsruimte daarom onopvallend in de gaten.

Onbekenden hebben racistische leuzen aangebracht op een leegstaand pand aan het Stationsplein in Nunspeet. Burgemeester Van Hemmen gaf donderdagavond tijdens een raadscommissie aan dat er een verband is met de moord op columnist Theo van Gogh.

Direct na de constatering van de racistische leuzen vroeg de politie de eigenaar van het pand de leuzen te verwijderen. Dit is inmiddels gebeurd. Er is een onderzoek ingesteld naar de daders, maar volgens Van Hemmen is de kans klein dat ze worden opgespoord.

Naar aanleiding van de arrestatie van twee terrorismeverdachten in de Haagse Antheunisstraat bezocht premier Balkenende donderdag het Laakkwartier. Hij sprak samen met burgemeester Deetman van Den Haag een delegatie van de wijkbewoners.

„Er is behoefte aan saamhorigheid. De bewoners hebben geen zin in het opkloppen van tegenstellingen”, aldus de premier. Volgens hem zien sommige bewoners van het Laakkwartier de media als degene die dingen uit hun verband rukken en daarmee zaken aanwakkeren. Sinds de moord op Van Gogh wordt soms de een tegenover de ander gezet, vinden zij. Balkenende gaf verder aan dat hij respect heeft voor de manier waarop de mensen uit het Laakkwartier hebben gereageerd op de belegering van een groot deel van hun wijk. „Zij hebben op een volwassen manier gereageerd.”

„Blijf niet binnen, je moet de dialoog met de stad aandurven.” Die boodschap had burgemeester Opstelten van Rotterdam donderdag voor het bestuur en de bezoekers van Abu Bakr-moskee in het Oude Noorden. „Het gaat in Rotterdam om wij en om alle Rotterdammers. Iedereen moet ervoor zorgen dat extremisme wordt uitgebannen. Meld signalen. Dat moet ik doen en u ook.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer