Binnenland

Urgenda: dwangsom als staat geen extra klimaatplannen maakt

Stichting Urgenda vraagt het kabinet om binnen een maand met een extra pakket klimaatmaatregelen te komen „om dit jaar alsnog het vonnis uit te voeren na zes jaar dralen”. Nederland voldoet niet aan de doelstellingen die de rechter de staat in 2015 oplegde en als de overheid niet snel iets doet, kan volgens Urgenda een dwangsom worden opgelegd. Dat laat de milieuclub weten na berichtgeving van NU.nl.

ANP
7 May 2021 22:10

Urgenda-directeur Marjan Minnesma wil met premier Mark Rutte in gesprek over de eisen. In 2015 besloot de rechter dat de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met tenminste 25 procent verminderd moest zijn ten opzichte van 1990. Volgens het CBS zat Nederland eind vorig jaar op 24,5 procent, maar Minnesma legt uit dat dat percentage vertekend is.

„Vorig jaar speelden drie factoren een gunstige rol: het was een warme winter, waardoor er minder gestookt werd, door de coronacrisis reden mensen minder auto én de gasprijs was historisch laag. Vooral dat laatste was van grote invloed. Door de lage prijs werd meer op gas gestookt dan op kolen en dat scheelt flink in de uitstoot.” Het bijna halen van de doelen was vorig jaar dus een kwestie van geluk, aldus Minnesma.

Dit jaar zijn de gasprijzen hoger, was de winter kouder én rijden we meer auto. Daardoor worden volgens Urgenda dit jaar juist méér broeikasgassen uitgestoten dan de bedoeling is. „En dat terwijl de rechter heeft gezegd dat het doel van 25 procent minder uitstoot ook in de jaren na 2020 gehaald moet worden.”

Bovendien ligt Nederland niet op schema als het gaat om de klimaatdoelen voor 2030. Ook daarin vraagt Urgenda meer actie van Nederland, „anders moet de overheid niet gek opkijken als iemand daar een nieuwe rechtszaak over gaat aanspannen”, aldus Minnesma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer