Buitenland

Risico op schade door Chinees ruimteafval ‘extreem klein’

De kans dat Chinees ruimteafval een dezer dagen schade aanricht als het neerkomt op de aarde is extreem klein. Dit beklemtoonde een regeringswoordvoerder in Peking, kort nadat in de Verenigde Staten was gewaarschuwd dat een uitgerangeerde Chinese raket voor bewoonde gebieden en de luchtvaart gevaarlijk is. Washington heeft geklaagd dat volgens de internationale afspraken dergelijke raketten gecontroleerd moeten terugkeren in de oceaan, terwijl ze hun laatste brandstof opmaken.

ANP
7 May 2021 13:28

Nu is dat niet het geval, terwijl de Chinese draagraket van ruim 20 ton behoort tot de grootste door mensen gemaakte objecten die ooit in de atmosfeer zijn teruggekeerd. Het is bovendien de tweede keer in een jaar tijd dat een Chinese draagraket ongecontroleerd op de aarde terugvalt. In mei vorig jaar was dat in de Atlantische Oceaan vlakbij de kust van West-Afrika.

Het is niet bekend waar de eventuele brokstukken van de draagraket straks neerkomen, want er is geen controle meer over het gevaarte van 30 meter hoog. Volgens het Europees ruimtevaartagentschap ESA kunnen brokstukken in Europa neerkomen, waarschijnlijk in Zuid-Europa tussen 41 graden noorderbreedte en 41 graden zuiderbreedte. Maar brokstukken kunnen ook elders langs deze strook terechtkomen zoals in de oceaan. Gezien de omvang van de oceanen is de kans dat het ruimteafval in het zeewater terechtkomt erg groot.

De draagraket van het type Lange Mars 5B is ruim een week na de lancering nog bezig met zijn laatste baantjes om de aarde. Het projectiel heeft de module Tianhe (Hemelse harmonie) voor een Chinees ruimtestation gelanceerd en zou mogelijk zondag tussen ongeveer 19.00 uur en 20.00 uur terugkeren in de atmosfeer.

Het is nu vrijwel onmogelijk om te voorspellen welke onderdelen verbranden of neerstorten. Maar volgens Peking is er geen reden tot zorg en kan altijd nog tijdig worden gewaarschuwd. De meeste objecten verbranden bij terugkeer volledig in de atmosfeer.

China is druk bezig met ruimtevaartprojecten en als er een Chinees ruimtestation functioneert, kan dat straks het enige zijn. Het internationale ruimtestation ISS is na meer dan twintig drukke jaren ‘uitgewoond’ en ziet de laatste jaren tegemoet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer