Nederland overhandigt archeologische voorwerpen aan Irak
Nederland heeft donderdag voorwerpen van klei met spijkerschrift plus twee figuren uit Mesopotamië aan Irak gegeven. In dat land lag deze bakermat van de moderne beschaving. De zeven stukken werden eerder aan een veilinghuis aangeboden, maar de Nederlandse inbrenger kende de precieze herkomst op dat moment niet en stond ze nu vrijwillig af.
Met name de twee figuren zijn zeldzaam. Het ene figuur staat voor vruchtbaarheid, het andere is een ramsfiguur en werd gebruikt als amulet of stempel/zegel.
Nadat de stukken bij het veilinghuis belandden heeft de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed een onderzoek ingesteld. Er kwam tevens een expert van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden aan te pas en ook de Iraakse overheid werkte mee. Irak vroeg uiteindelijk om teruggave.
Arjen Uijterlinde, ambassadeur Internationale Culturele Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en Barbara Siregar, directeur van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, overhandigden de voorwerpen aan de Iraakse ambassadeur, Hisham Al Alawi.
Het is verboden om te handelen in voorwerpen van archeologisch, historisch, cultureel, wetenschappelijk of religieus belang die door Irak zijn beschermd. Alle zeven voorwerpen zijn beschermd.