Bank of England vertraagt opkoopbeleid tegen coronacrisis
De Bank of England gaat het tempo van zijn stimuleringsbeleid verlagen. De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk verwacht dat de economie dit jaar weer tot het niveau van voor de coronacrisis groeit, dus vinden beleidsmakers in Londen het tijd om wekelijks minder staatsobligaties op te kopen. De hoofdeconoom van de centrale bank pleitte er zelfs voor om de omvang van het stimuleringspakket te verlagen, staat in notulen van de beleidsvergadering.
Om herstel te stimuleren kondigde de Bank of England aan in totaal 875 miljard pond aan staatsleningen op te kopen. Dit noodpakket houdt de rentes laag, waardoor huishoudens en bedrijven genoeg kunnen lenen om de economische groei aan te jagen na de coronapandemie.
Maar waar eerst voor 4,4 miljard pond per week aan staatsobligaties werd opgekocht, wordt dat nu zo’n 3,4 miljard pond. Acht van de negen bestuursleden van de Bank of England stemden er ook voor om de omvang van het noodpakket gelijk te houden.
Hoofdeconoom Andrew Haldane waarschuwde daarentegen dat de verwachte sterke groei in combinatie met goedkoop geld voor te sterke inflatie kan zorgen en stemde tegen. Hij pleitte er voor het opkooppakket met 50 miljard pond te verlagen.
De Bank of England is een van de eerste centrale banken van westerse economieën die neigt naar een einde aan de grootscheepse stimuleringsmaatregelen. Onlangs gaf ook de Noorse centrale bank aan dat het binnenkort tijd is om minder geld in de economie te pompen, maar bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank veranderde vorige maand niets aan zijn opkoopprogramma.
Overigens houdt de Bank of England zijn belangrijkste rentetarief op het historisch lage niveau van 0,1 procent. Die beslissing werd unaniem gesteund.