Economie

Veerman is affaires rond veevoeder beu

Minister Veerman van Landbouw heeft genoeg van de affaires in de veevoedersector. „Ik ben er aardig zat van”, zei de bewindsman donderdag in een overleg met de Tweede Kamer. „Als minister heb ik nog niet anders dan dit soort problemen gehad.”

Redactie politiek
12 November 2004 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 01:52

Veerman kondigde maatregelen en extra controles aan in de huidige dioxinezaak. De komende tijd wil hij onder meer laten bekijken welke restproducten en bedrijven herhaaldelijk problemen met het veevoer veroorzaken. Voor deze producten moet een andere verwerking dan die tot veevoer worden bedacht.

De minister vindt dat de sector verantwoordelijk is en blijft voorstander van controle op de kwaliteit van het veevoer. Het Productschap Veevoeder is nu voornamelijk zelf aan zet om de kans op problemen in de toekomst te verkleinen. De bedrijven en de soorten veevoer die nu in opspraak zijn, zullen volgens Veerman wel via extra controles van de ministeriële inspectiediensten de komende tijd scherp in de gaten worden gehouden.

Kamerbreed heerst er veel onbegrip over de jongste dioxinezaak. Een kleine 200 veehouderijen zijn inmiddels ruim een week geblokkeerd voor de aan- en afvoer van vee voor bijvoorbeeld de slacht. Volgens de kamerleden hebben de veevoersector, de fritesfabrikanten en de Duitse leverancier van de mergelklei hun verantwoordelijkheid niet genomen. Een nauw verband tussen deze klei en dioxine is genoegzaam bekend. De ondernemers hadden daarom de klei en de aardappelschillen beter moeten controleren.

De kamerfracties van onder meer CDA en PvdA zetten daarnaast vraagtekens bij de rol van de Voedsel en Waren Autoriteit, die toezicht op de controlesystemen had moeten houden. PvdA-kamerlid Waalkens vindt dat deze „waakhond” heeft gefaald. ChristenUnie-kamerlid Slob zei donderdag grote problemen te voorzien in de discussie over de aansprakelijkheid voor de door boeren geleden schade. „De overheid moet alles doen om de sector te ondersteunen”, vindt hij.

Twee melkveehouders in Lelystad hebben een schadeclaim ingediend bij fritesfabrikant McCain. De boeren houden het bedrijf verantwoordelijk voor de dioxineverontreiniging van de aardappelschillen die door hen als veevoer zijn gebruikt. McCain zou uiterlijk vrijdag een reactie moeten geven aan de melkveehouders. Doet de fritesfabrikant dat niet, dan proberen de boeren via de rechter een schadevergoeding af te dwingen.

Bij verzekeraar Interpolis hebben zich inmiddels zo’n twintig boeren gemeld. Hun bedrijf is door het ministerie van Landbouw afgesloten. Het is volgens een woordvoerder van Interpolis nog niet duidelijk wat de verzekeraar gaat doen. „We zijn de dossiers nog aan het verzamelen.”

Boerenorganisatie LTO Nederland adviseert haar leden die verontreinigd voer hebben ontvangen hun rechtsbijstandverzekering in te schakelen en de leverancier en de producent van het voer aansprakelijk te stellen voor de geleden en nog te lijden schade. Er is geen fonds waarop gedupeerde veehouders een beroep kunnen doen en er zal ook geen collectieve regeling worden getroffen, aldus LTO. De organisatie blijft er bij het ministerie van Landbouw op aandringen het tempo van het onderzoek naar dioxineverontreiniging van voer en vlees van dieren op geblokkeerde bedrijven hoog te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer