EU staakt akkoordpoging China
De Europese Commissie staakt voorlopig haar pogingen om het belangrijke investeringsakkoord dat zij met China heeft gesloten goedgekeurd te krijgen. De verstandhouding met China is te veel verzuurd, zei verantwoordelijk Eurocommissaris Valdis Dombrovskis dinsdag volgens persbureau AFP.
Het Europees Parlement, dat moet instemmen met het eind vorig jaar gesloten akkoord, gaf al te kennen dat de commissie dat voorlopig uit haar hoofd kan zetten. Het parlement was al kritisch over de deal, maar recente Chinese sancties tegen een vijftal Europarlementariërs zorgden voor meer weerzin. Zolang China de strafmaatregelen niet intrekt, zal het parlement de overeenkomst niet ratificeren.
„We hebben in zekere zin de politieke toenaderingsactiviteiten van de zijde van de Europese Commissie opgeschort”, zei Dombrovskis, een van de vicevoorzitters van de commissie, tegen AFP.
Juristen moeten de investeringsovereenkomst nog goed bestuderen en de tekst moet nog worden vertaald voor het parlement zich erover kan buigen, lichtte een woordvoerder van Dombrovskis toe. Maar „de perspectieven voor de ratificatie van het akkoord zullen afhangen van hoe de situatie zich ontwikkelt. In deze context zijn de Chinese vergeldingssancties tegen Europarlementariërs onaanvaardbaar en betreurenswaardig.”
Rivalen
De Europese Commissie komt woensdag met nieuwe plannen om Europese bedrijven te beschermen tegen oneerlijke concurrentie door bijvoorbeeld Chinese rivalen met royale steun van de staat. De maatregelen moeten „voldoende afschrikwekkende werking” hebben om zin te hebben, waarschuwde verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager aan de vooravond. Buitenlandse bedrijven moeten de maatregelen volgens haar wel voelen.
Bedrijven met een omzet van minstens 500 miljoen euro die de afgelopen drie jaar meer dan 50 miljoen euro aan buitenlandse staatssteun hebben ontvangen, moeten volgens de uitgelekte plannen goedkeuring van Brussel vragen voor bijvoorbeeld een overname. Een bedrijf dat met behulp van staatssteun oneerlijk concurreert met Europese bedrijven zou een forse boete kunnen krijgen. Zulke bedrijven zouden ook overheidsopdrachten kunnen verliezen. Ook wil de EU niet in de situatie belanden dat „we afhankelijk zijn van een ‘systeemrivaal’ als China.”