Vrijspraak voor Saudische christen; maar zorg blijft
Een Saudische bekeerling is onlangs vrijgesproken van diefstal. Familieleden beschuldigden hem uit wraak omdat hij zijn zus –eveneens christen– hielp het land te ontsnappen.
De Arabische christen, die om veiligheidsredenen alleen ”A.” wordt genoemd, moest eind vorige maand voor de rechter verschijnen. Zijn islamitische zwager beschuldigde hem van het stelen van geld. A. had zijn zus tegen de zin van de familie geholpen te ontsnappen uit Saoedi-Arabië omdat ze vanwege haar bekering tot het christendom werd mishandeld.
In de rechtszaal ontstond een geschil tussen de advocaten van de aanklager en de rechter. De zitting eindigde in een boze tirade van de rechter waarin hij tot de conclusie kwam dat er helemaal geen bewijs tegen A. was en hem vrijsprak, aldus Middle East Concern (MEC), een organisatie die opkomt voor verdrukte christenen.
„Dit antwoord op het gebed is een grote bemoediging”, verklaart MEC. „Niet alleen voor A., zijn vrouw en kinderen, maar ook voor de bredere gemeenschap van bekeerlingen in hun stad.” De organisatie vroeg daags voor de rechtszaak nog om gebed voor de bekeerling.
Ondanks de vrijspraak zijn de zorgen van de Saudische christen nog niet voorbij. Hij wordt er nog steeds van beschuldigd zijn zus te hebben geholpen Saudi-Arabië te verlaten. Daarnaast zou hij pogingen hebben gedaan om moslims tot het christendom te bekeren, iets dat streng verboden is in het koninkrijk op het Arabisch schiereiland.
In de afgelopen jaren zat A. vanwege zijn geloof en zijn hulp aan zijn zus al verschillende keren in de cel. Ook werd hij gegeseld. De zwager van de Saudische man dreigt daarnaast regelmatig met geweld tegen de vrouw en zoon van A. Hij is dan ook bezorgd dat zijn gezin aangevallen wordt als hij gevangen komt te zitten.
Open Doors schat het aantal christenen in het land op zo’n 1,2 miljoen. Het overgrote deel daarvan is echter arbeidsmigrant en woont slechts tijdelijk in de conservatieve Golfstaat. Deze christenen moeten zich houden aan strikte regels, met het risico op uitzetting als die overtreden worden. Zo mag alleen privé het geloof beleden worden en is het streng verboden om er met
moslims over te praten.
De weinige Saudische christenen met een moslimachtergrond staan nog meer onder druk. Zij worden als afvalligen beschouwd. Wanneer hun bekering openbaar komt, is de sociale druk om terug te keren enorm. Ook dreigt geweld door de familie en leggen de autoriteiten celstraffen op.
In het ergste geval kan het de rug toekeren van de islam leiden tot de doodstraf. De islam is staatsgodsdienst in Saudi-Arabië en het koninkrijk kent de sharia als de basis voor wetgeving.
Rechtbanken hebben voor zover bekend in de afgelopen jaren echter geen doodvonnissen uitgesproken voor afvalligheid. In een aantal gevallen hebben familieleden het recht in eigen hand genomen en de bekeerling om het leven gebracht.
Niettemin bespeuren waarnemers enkele lichtpuntjes. Zo neemt het kleine aantal Saudische christenen geleidelijk toe, aldus Open Doors. Bekeerlingen zijn moediger geworden in het delen van hun getuigenis. Desondanks blijft de situatie voor religieuze minderheden bijzonder slecht.
In deze tweewekelijkse rubriek worden verdrukte en vervolgde christenen voor het voetlicht gebracht.