Binnenland

Remkes overleeft Tweede-Kamerdebat

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft donderdagnacht het Tweede-Kamerdebat over de moord op filmmaker Theo van Gogh politiek overleefd.

ANP
12 November 2004 06:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:52
DEN HAAG - De ministers Remkes (Binnenlandse zaken) en rechts Donner (Justitie) tijdens het debat over de moord op Theo van Gogh, donderdag in de Tweede Kamer. Foto ANP
DEN HAAG - De ministers Remkes (Binnenlandse zaken) en rechts Donner (Justitie) tijdens het debat over de moord op Theo van Gogh, donderdag in de Tweede Kamer. Foto ANP

Uiteindelijk kreeg de VVD-bewindsman het vertrouwen van zijn partijgenoten in de Tweede Kamer voor zijn aanpak van het moslimterrorisme.

In aanloop en tijdens het debat had VVD-fractievoorzitter Van Aartsen veel kritiek op het onderzoek naar de verdachte van de moord, Mohammed B., en op de in zijn ogen „lakse” houding van Remkes. Bovendien kwam er kritiek op de „warrige” uitleg van de VVD-minister tijdens het debat. Na intern beraad besloten de VVD’ers dat Remkes weliswaar niet „de schoonheidsprijs” verdiende, maar dat hij niet hoefde af te treden.

Kort daarvoor was er ook overleg nodig geweest tussen de fractievoorzitters van de coalitiepartijen CDA, VVD en D66. CDA en D66 zagen sowieso geen reden het werk van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de verantwoordelijke minister zwaar aan te rekenen.

Vanuit de Kamer was er veel kritiek op de handelwijze van de AIVD Mohammed B., de verdachte van de moord op Van Gogh, niet intensief te volgen. Daarnaast vroegen zich velen zich hardop of Theo van Gogh niet beter beveiligd had moeten worden, zoals dat wel voor het VVD-Kamerlid Hirsi Ali gold. Beiden waren betrokken bij de controversiële film Submission, over de mishandeling van moslimvrouwen.

Donner en Remkes hielden vol dat vooraf niet in te schatten viel dat Van Gogh werkelijk gevaar liep. De minister van Justitie nam het bovendien op voor de AIVD. Van een blunderend optreden was volgens hem geen sprake. Donner wees erop dat de dienst de afgelopen tijd verscheidene radicale moslims heeft laten arresteren. „Er wordt met groeiende effectiviteit gewerkt.”

De moord op Van Gogh was volgens het kabinet niet te voorkomen geweest. „Mohammed B. was geen frisse jongen”, betoogde Remkes, maar er kon niet worden voorzien dat hij het op Van Gogh had gemunt. „De AIVD heeft, in redelijkheid oordelend, gedaan wat er gedaan moest worden.” Remkes had echter grote moeite de Kamer hiervan te overtuigen. Behalve VVD bleven vooral PvdA en GroenLinks erg sceptisch over de argumenten van de minister.

In de Kamer bestaat brede steun voor een serie maatregelen die het kabinet wil nemen om het radicale terrorisme beter te bestrijden. Het gaat onder meer om extra geld voor de AIVD, extra middelen voor het beveiligen van personen en objecten en mogelijkheden om radicale moskeeën te sluiten of haatzaaiende imams te weren of uit te zetten. Ook wil het kabinet personen met een dubbele nationaliteit die zich schuldig maken aan terroristisch geweld, hun Nederlanderschap ontnemen.

Bijna alle fracties pleitten voor aanvullende maatregelen. CDA-fractieleider Verhagen wil maatregelen als op internet vanuit Nederland haatzaaiende of opruiende teksten worden gepubliceerd. PvdA-leider Bos, die vindt dat het kabinet het radicalisme nog steeds onderschat, wil imams uit het buitenland over drie jaar geen verblijfsvergunning meer geven. GroenLinks wil een betere beveiliging van personen die het risico lopen dat er een aanslag op hen wordt gepleegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer