„Duizenden te lang in ziektewet”
Door een tekort aan artsen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijven duizenden werknemers onnodig lang in de ziektewet hangen.
In een brief aan het UWV noemt het Platform van Private Uitvoerders Sociale Zekerheid (PPUSZ) de situatie schrijnend, schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag. De branchevereniging dringt aan op een snelle oplossing. Volgens marktleider Acture is zelfs sprake van een keuringsstop.
„UWV-artsen beoordelen sinds begin dit jaar niet meer of een werknemer na één jaar ziekte voldoende hersteld is om te werken, hoewel dit hun wettelijke taak is. Dat kost werkgevers nu al tientallen miljoenen euro’s”, zegt bestuursvoorzitter Maudie Derks van Acture in de krant.
Het UWV ontkent dat de keuringen zijn stopgezet. De uitvoeringsinstelling erkent wel dat er achterstanden zijn. Om die weg te werken, ligt er een plan om artsen meer met de regie en minder met de uitvoering te belasten.
De uitvoerders klagen al langer over de dubbele pet van het UWV. De dienst is hun concurrent, maar kan ook loonsancties opleggen als werkgevers zich onvoldoende inspannen om voormalige werknemers weer aan het werk te krijgen.
De achterstanden zijn overigens al jaren een probleem. „We kampen al langere tijd met een tekort aan verzekeringsartsen, waardoor we lang niet alle aangevraagde sociaal-medische beoordelingen kunnen verrichten, schrijft het UWV in zijn jaarverslag van 2020.
Dat probleem is in dat jaar niet kleiner geworden, mede omdat er meer herbeoordelingen nodig zijn. Het aantal ziekmeldingen nam in 2020 namelijk toe, terwijl er minder mensen de ziektewet uitstroomden. Daardoor hadden de artsen 30 procent meer keuringen te doen.
Ook waren er meer mensen (68 procent) die een tweede ziektejaar ingingen dan voor de coronacrisis het geval was (61 procent), aldus het jaarverslag. Verder vertrokken er meer artsen –door pensionering of vertrek naar andere organisaties–, dan dat er bijkwamen. Onder geneeskundestudenten is het beroep van verzekeringsarts overigens weinig populair.
Ook in 2015 kwamen er grote achterstanden in de medische keuringen aan het licht. Het UWV zette daarop tot en met 2018 extra mankracht in.