Advocaat spreekt van oorverdovende stilte in megazaak Bandidos
Sinds de aanhouding van de verdachten in 2015 in de megazaak tegen de Bandidos viel er zes jaar lang een oorverdovende stilte. „Er is inmiddels sprake van een hoogbejaarde zaak”. Dat hield raadsvrouwe Gitte Stevens van drie verdachte motorclubleden maandag voor aan de rechtbank in Maastricht.
Stevens vindt de zes jaar tussen aanhouding en rechtszaak veel te lang. Zij vroeg de rechtbank het Openbaar Ministerie hiervoor niet ontvankelijk te verklaren. Volgens haar gaat het om een ernstige inbreuk van het recht van de verdachten op een eerlijk proces.
Met name rond de verdenking van deelname aan een criminele organisatie pleit zij voor vrijspraak. Het OM had alleen al hiervoor voor alle twintig betrokken Bandidos 18 maanden cel geëist
„De Bandidos chapter Sittard zijn niet verboden”, zei Stevens. Ze vindt dat het OM allerlei individuele strafbare feiten op een hoop gooit en daaruit een criminele organisatie construeert. Een van haar cliënten wordt van geen enkel strafbaar feit verdacht, maar hoorde wel een eis van 1,5 jaar cel wegens lidmaatschap van een criminele organisatie. Stevens vindt dat niet kunnen.
Ook advocaat Leon van Kleef van president Harrie R. (57) van de Limburgse Bandidos en zijn zoon Jeremy (34) verwierp maandag het bestaan van een criminele organisatie. Hij maakte een vergelijking met een studentencorps. Als enkele leden strafbare feiten plegen, kun je dat niet het hele corps aanrekenen, aldus Van Kleef.
Het OM greep naar eigen zeggen in 2015 in, toen gevreesd werd dat de Bandidos zich zouden gaan bewapenen. In mei werd een groot aantal verdachten opgepakt. Volgens het OM dreigde een escalatie en een confrontatie met de Hells Angels.
Maar volgens Stevens was daarvan geen sprake. „Er was een club van acht, een geregeld overleg tussen de MC’s”, zei Stevens. „Er was geen oorlog. Ook na 2015 niet.”
Harrie R. was maandag niet komen opdagen. „Harrie heeft het druk met zijn vogels”, zei zoon Jeremy tegen de rechtbank. Zijn vader is papegaaienkweker en woonde geen enkele zitting bij. Maar volgens zijn advocaat lijdt Harrie aan een levensbedreigend aneurysma. Bij besmetting met corona dreigt volgens de raadsman levensgevaar.
De pleidooien gaan dinsdag verder en later in mei volgen nog enkele inhoudelijke behandelingen. Op 9 juli doet de rechtbank na in totaal 17 zittingsdagen uitspraak over de 25 verdachten.