Binnenland

Twijfels op publieke tribune Tweede Kamer

„Als ik dit zo meemaak, heb ik mijn twijfels", zegt een inwoonster van Den Haag over de vraag of de oplossing uit de Tweede Kamer moet komen. Ze heeft net naar de eerste bijdragen van de politieke partijen geluisterd in het debat over terreur en de moord op Theo van Gogh.

ANP
11 November 2004 21:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:52

Ze hebben er een half uur voor in de rij gestaan, zijn op bedrijvenbezoek, schoolexcursie, of waren toevallig in de stad: de bezoekers van de Tweede Kamer vallen donderdag met hun neus in de boter. „We wilden al langer eens gaan kijken, maar het moest wel ergens over gaan".

Het gaat over alles waar de media de afgelopen dagen bol van hebben gestaan: internationaal terrorisme, geweld tegen moslimscholen, moskeeën en kerken, het ontbreken van gevoelens van veiligheid.

De meeste bezoekers zeggen zich persoonlijk niet onveilig te voelen. Ze zijn ook niet bang voor moslims in hun omgeving. Sommige vrouwelijke leerlingen van het Rijnlands lyceum in Oegstgeest vinden het wel eng als groepjes moslimjongens seksistische opmerkingen maken op straat. Maar dat was ook al voor de moord op Van Gogh en geldt ook voor andere jongens. Hun ouders zijn waarschijnlijk angstiger, zo bleek uit de vragen die de school van een aantal vaders en moeders kreeg: Of ze juist nu naar Den Haag moesten voor die excursie.

Ook de leerlingen van de reformatorische scholengemeenschap Gomarus uit Gorinchem zijn niet zelf bang, maar vinden het wel eng dat scholen en kerken afbranden. Ze verwachten dat de politici ervoor gaan zorgen dat de politie straks meer radicale moslims op kan pakken, dat er nieuwe wetten komen, en dat er meer grenzen aan de vrijheid van meningsuiting worden gesteld.

De leerlingen komen een kwartier later enigszins teleurgesteld naar buiten: het was saai, te weinig debat, de Kamerleden luisteren niet naar elkaar. Van der Vlies (SGP) had wel een aardig verhaal. „Ze moeten moslimextremisten aanpakken", zegt een van hen. „Dat lukt nooit." „Ze doen wel wat", gelooft een ander.

Een dame uit de Randstad betrapt zich er op dat ze opeens „anders" kijkt naar die willekeurige man met een baard en een jurk op straat. „Terwijl ik het zelf niet wil." Maar ze valt daarna ook haar partner weer bij. Hij zegt dat hij juist door al die geweldsincidenten tegen scholen en moskeeën van de afgelopen dagen, medelijden heeft met moslims in Nederland.

Waar de meeste bezoekers wel bang voor zijn, is de toekomst. Een angst die de politiek niet heeft weggenomen. „Iedereen spreekt die vertwijfeling uit. Welke kant gaan we op?“, zegt een man uit de Achterhoek. „Dat was een opvallende overeenkomst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer