Verdachten Antheunisstraat zijn Nederlanders
De twee mannen die woensdag na een lange belegering in het Haagse Laakkwartier werden aangehouden, worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie en samenspanning tot moord met een terroristisch oogmerk. Ook verdenkt justitie hen van poging tot moord op het arrestatieteam dat de twee wilde aanhouden. De twee zijn 19 en 22 jaar oud en bezitten de Nederlandse nationaliteit. Ze worden vrijdag in Rotterdam voorgeleid.
Een van de twee zou de 19–jarige Jason W. zijn. Hij zou de man zijn die gewond raakte bij zijn aanhouding. Hij ligt in het Scheveningse gevangenisziekenhuis, bevestigde zijn advocaat. Jason W. is de zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. RTL Nieuws meldde donderdagavond dat de broer van Jason, Jermaine W., woensdag is aangehouden in Amersfoort. De 17–jarige wordt eveneens verdacht van banden met een terroristische organisatie. De twee Hollandse jongens bekeerden zich enkele jaren geleden tot de islam.
In de woning aan de Antheunisstraat waar de twee mannen zich na een mislukte inval hadden verschanst, vond de Nationale Recherche donderdag drie granaten. Andere explosieven zijn niet aangetroffen. Behalve de portiekwoning waarin de verdachten woonden, zijn alle woningen in de Antheunisstraat donderdag vrijgegeven.
Minister–president Balkenende heeft donderdag een bezoek gebracht aan het Laakkwartier. De premier sprak een uur met een delegatie van ongeveer vijftien geschrokken inwoners van de wijk, in aanwezigheid van burgemeester Deetman. Na afloop zei Balkenende dat de bewoners behoefte hebben aan saamhorigheid en geen zin hebben in het opkloppen van tegenstellingen.
De politie hield woensdag in totaal zeven mensen aan in Den Haag, Amsterdam en Amersfoort. De verdachten zouden banden hebben met de zogenoemde Hofstadgroep. Tot deze groep behoort volgens justitie ook 18–jarige Samir A. die vastzit voor het voorbereiden van aanslagen in Nederland. Samir A. zou contact hebben gehad met iemand uit Spanje. Volgens de Spaanse inlichtingendienst was deze persoon een man die in Spanje vastzit voor betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in het Marokkaanse Casablanca op 16 mei 2003. Volgens het Spaanse persbureau EFE gaat het om de Marokkaan Abdeladim Akoudad, die in oktober 2003 in Barcelona werd opgepakt. Bronnen van het persbureau meldden donderdag dat de twee in Den Haag opgepakte mannen vermoedelijk met deze Akoudad in contact stonden.
De man die vastzit als verdachte van de moord op Theo van Gogh, Mohammed B., had ook contacten met de verdachten uit de Hofstadgroep, een groep jonge moslims uit Noord–Afrikaanse landen. De mobiele telefoon van B. werd afgeluisterd vanaf augustus tot 21 oktober, twee weken voor de moord op filmmaker Theo van Gogh. Op 21 oktober stopte de tap, omdat B. de telefoon niet meer gebruikte. B. is op 29 september nog aangehouden. Hij maakte amok, nadat hij een proces–verbaal had gekregen voor zwartrijden in het openbaar vervoer, zo bleek uit de feitenreconstructie over de moord op Van Gogh die de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) woensdag naar de Tweede Kamer stuurden.
Uit een bijlage bij de feitenreconstructie bleek donderdag dat de Portugese autoriteiten in juni drie mannen uit Nederland het land hebben uitgezet. De drie, die de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) rekent tot de Hofstadgroep, waren net voor het begin van het EK voetbal in het Zuid–Europese land aangekomen. De Portugezen wilden de drie ’extremistische moslims’ aan de vooravond van het EK niet in het land hebben.