Vier van de tien jongeren cijferen zich weg voor huisgenoot
Vier op de tien jongeren tussen de 16 en 24 jaar ontzeggen zich tijdens de coronacrisis belangrijke ervaringen omdat ze zich verantwoordelijk voelen jegens kwetsbare gezinsleden en huisgenoten. Zij ervaren zo meer last van de crisis en melden dan ook vaker psychische klachten, zoals angst en depressie, dan andere jongeren.
Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers naar hoe jongeren te betrekken bij de aanpak van de gevolgen van de coronacrisis. Het is uitgevoerd door kennisplatform de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Dat onderzocht onder andere de vragen die onder jongeren leven, wat uiteindelijk ook de bovenstaande, onverwachte bevinding opleverde. Alle resultaten zijn vrijdagmiddag aangeboden aan premier Mark Ruttte.
Omdat de zich wegcijferende jongeren meer dan leeftijdgenoten worden geconfronteerd met de mogelijke gevolgen van corona, houden zij zich goed aan de coronamaatregelen. Behalve onder emotionele gevolgen lijden ze ook onder het missen van belangrijke mijlpalen die kenmerkend zijn voor deze leeftijd. „Denk aan zelf beslissingen nemen, met geld leren omgaan, omgaan met intimiteit en seksualiteit of het mislopen van een bijbaantje”, zegt Odilia Laceulle, ontwikkelingspsycholoog.
Bijna een jaar geleden riep Rutte jongeren op om actief mee te denken over ons land tijdens en na de coronacrisis. De Nationale Wetenschapsagenda pakte de oproep op met jongeren die er ook gehoor aan wilden geven. „Het betrekken van jongeren bij wetenschap en beleid heeft veel toegevoegde waarde, zeker in crisissituaties zoals tijdens deze pandemie,” concludeert de Leidse wetenschapper Eveline Crone. „Deze generatie is ontzettend creatief. Onderzoek heeft aangetoond dat hun hersens nog volop in ontwikkeling zijn. En dat levert dus echt andere inzichten en ideeën op.”
Vragen van jongeren werden geïnventariseerd en hebben nu verschillende aanbevelingen opgeleverd. Dat is bijvoorbeeld: betrek ze bij onderzoek en beleidsvorming, want ze hebben een andere zienswijze en ervaring, die kunnen leiden tot andere inzichten en focus. Ook wordt aangeraden hun netwerken te gebruiken.