Economie eurozone gekrompen, maar niet zo sterk als verwacht
De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal opnieuw gekrompen en daardoor weer in een recessie beland. Dat komt door alle lockdownmaatregelen om de nieuwe golf aan coronabesmettingen in te dammen. Economen hadden de krimp daarom ook al zien aankomen. Wel positief is dat de economische krimp iets minder sterk uitpakte dan de kenners in doorsnee hadden verwacht.
Volgens nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat nam de omvang van de economie van de eurolanden met 0,6 procent af ten opzichte van een kwartaal eerder. Economen rekenden er in doorsnee op dat de economische neergang op 0,8 procent zou uitkomen. In de laatste drie maanden van vorig jaar ging de economie nog 0,7 procent achteruit. Met twee kwartalen van krimp op rij is technisch gezien sprake van een recessie.
Vergeleken met de Verenigde Staten waar de economie al duidelijk aantrekt, ziet het beeld er in Europa enigszins mager uit, constateren economen van ING. Ze merken op dat de VS sneller zijn met het vaccineren van de bevolking. Daardoor kunnen lockdownmaatregelen daar eerder weer worden opgeheven. Ook heeft de Amerikaanse regering van president Joe Biden afgelopen tijd forse overheidssteun aangekondigd om de Amerikaanse economie een extra duw in de juiste richting te geven.
Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen aan te wijzen, aldus de kenners bij de bank. Kleine versoepelingen van coronamaatregelen zorgden in de loop van afgelopen maanden toch meteen voor relatief sterke toenames van de consumptie. Dat zou betekenen dat consumenten in Europa graag weer geld willen uitgeven als de lockdowns straks helemaal niet meer nodig zijn. Daarbij gaat het ook steeds beter met de industriële productie, al wordt vooruitgang op dit vlak wel enigszins afgeremd door verstoringen in toeleveringsketens.
De Franse economie is ook een lichtpuntje. In Frankrijk is de economie afgelopen periode onverwacht licht gegroeid ondanks de coronabeperkingen, komt naar voren uit gegevens die vanuit Parijs naar buiten zijn gebracht. Economen waren er eigenlijk van uitgegaan dat Frankrijk een kwartaal van stabilisatie zou kennen.
In andere grote Europese landen, die vrijdag cijfers presenteerden, was nog geen sprake van groei. Bijvoorbeeld de Duitse economie, de grootste van de eurozone, werd met een krimp van 1,7 procent op kwartaalbasis opnieuw hard geraakt. Deskundigen hadden al verwacht dat Duitsland een klap zou krijgen, maar de neergang pakte wel iets sterker uit dan voorzien.