‘Los privacyproblemen CoronaMelder-app zo snel mogelijk op’
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat het ministerie van Volksgezondheid de privacyproblemen met de CoronaMelder-app zo snel mogelijk moet oplossen. Als dat niet lukt, moet de app er tijdelijk uit. Amerikaans techmedium The Markup meldde eerder dat Google een blauwdruk maakte voor CoronaMelder-apps waar problemen in zitten.
Volgens The Markup kunnen apps die standaard op het besturingssysteem Android zitten bij gegevens van gebruikers van de CoronaMelder-app.
„Het gaat hier om gezondheidsgegevens, zeer gevoelige informatie van heel veel mensen,” zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. „Het ministerie van VWS is er verantwoordelijk voor dat gebruik van de app helemaal veilig is. Het ministerie heeft ervoor gekozen de software van Google te gebruiken.”
In het advies dat de AP in augustus 2020 uitbracht aan het ministerie van VWS over de corona-app, was de grootste zorg het zogeheten Google Apple Exposure Notification framework. Dat is de onderliggende software in mobiele besturingssystemen Android en iOS die de Nederlandse corona-app mogelijk maakt. Wolfsen: „Helaas lijken onze zorgen nu terecht te zijn geweest.”
Een woordvoerder van VWS laat weten dat Google nu bezig is met het herschrijven van de code die gebruikt wordt voor de CoronaMelder-app. Het internetbedrijf zegt met een update te komen. „De app die wij gebouwd hebben slaat geen gegevens op, op Androidtelefoons blijken nu wel bepaalde codes opgeslagen te worden”, zegt de woordvoerder. „Dat is tegen de afspraken over privacy die wij met het bedrijf gemaakt hebben.” Volgens hem kon de app niet gebouwd worden zonder het digitale raamwerk van Android en Google, daarom zijn duidelijke privacy-afspraken gemaakt. Het vervolg van de samenwerking met Google hangt af van de manier waarop en de snelheid waarmee Google een oplossing biedt.
In meer landen wordt geklaagd over privacyproblemen als gevolg de coronatrackingtechnologie van Google. In de Verenigde Staten is een claimpartij hierover al een rechtszaak gestart. Volgens de eiser zou het systeem van Google niet helemaal waterdicht zijn, waardoor persoonlijke, medische informatie van gebruikers in verkeerde handen zou kunnen vallen. Google zou daarmee verschillende wetten hebben overtreden. De eiser lijkt eropuit om een soort collectieve schadevergoeding los te krijgen voor Amerikaanse gedupeerden.