John Stott poetste schoenen van Mexicaanse tiener
Het dagelijks leven van een christen moet worden gestempeld door het Woord en het kruis. En dat vraagt om radicaal discipelschap, vond de Engelse theoloog John Stott (1921-2011). Zelf bracht hij dit in de praktijk door de schoenen van een Mexicaanse tiener te poetsen.
Stott werd honderd jaar geleden geboren: op 27 april 1921 in Londen. In zijn gemeente, de All Soulskerk in Londen, vond dinsdag een herdenkingsdienst plaats. De predikant geldt als een van de invloedrijkste evangelicale theologen ter wereld. Hij schreef vijftig boeken, die in tientallen talen zijn verschenen. Alleen ”Basic christianity” (1958) werd al meer dan 2,5 miljoen keer verkocht.
Een van die lezers was een 14-jarige jongen uit Mexico. Hij stuurde een briefje naar de uitgever van ”Basic christianity” en kreeg te horen dat Stott binnenkort naar Mexico zou komen. De jongen reisde negen uur om de Engelse predikant te horen spreken. Toen hij na afloop aan de kant van de weg zat, stopte een passerende auto. Stott draaide het raampje naar beneden en nodigde hem uit bij bevriende zendelingen te overnachten. De volgende ochtend vond de tiener zijn schoenen naast zijn bed, schoongemaakt en gepoetst.
Stott streefde naar nederigheid, al bleef trots –volgens zijn biograaf Alister Chapman– een levenslange worsteling. Als prediker en leraar reisde de Engelse theoloog, die aan de wieg van de evangelicale Lausannebeweging stond, de wereld over. Totdat hij zich in 2007 terugtrok uit de openbaarheid en naar een bejaardenwoning voor anglicaanse geestelijken in Zuid-Engeland verhuisde.
Uniek
De navolging van Christus was ook het onderwerp van Stotts laatste boek: ”The radical disciple” (2010). Een radicale discipel van Jezus Christus is volgens hem niet gelijkvormig aan de wereld maar lijkt op Christus. Zijn leven kenmerkt zich door geestelijke volwassenheid, eenvoud en zorg voor de schepping.
De belangrijkste gevaren voor een heilig leven zag Stott in pluralisme, materialisme en ethisch relativisme. Tegenover mensen die zeggen dat alle levensbeschouwingen gelijk zijn, moeten christenen blijven benadrukken dat Christus uniek is. Hij is de enige Weg tot behoud.
Huwelijk
Stott is nooit getrouwd geweest. In de jaren vijftig kwam hij tot de slotsom dat hij geen huwelijk moest aangaan, om zo het Koninkrijk van God zo goed mogelijk te kunnen dienen. Aan dat besluit hield hij zijn hele leven vast. Stott wilde mensen bij het kruis van Christus brengen en hen aansporen de woorden van Christus te gehoorzamen, schreef zijn opvolger Chris Wright in het nawoord van het vriendenboek ”John Stott. A portrait by his friends” (2011).
De laatste decennia richtte Stott zich vooral op internationale zending. Mede door zijn publicaties werd hij een van de leidende theologen binnen de wereldwijde evangelicale beweging. Ondertussen schoof hij in politiek en cultureel opzicht langzaam op naar links: in de zendingsopdracht zou sociale gerechtigheid net zo centraal staan als persoonlijke evangelisatie. Zelf bleef Stott zich vooral voor dat laatste inzetten.