Myanmar opgeroepen tot herstel democratie en einde geweld
De parallele „regering van nationale eenheid” in Myanmar zegt de oproep van de ASEAN-landen tot herstel van de democratie en een einde aan het geweld te verwelkomen.
De onlangs gevormde schaduwregering, die niet was uitgenodigd bij het topoverleg van de ASEAN-landen in Jakarta, dringt er bij de Aziatische landen op aan toe te zien op naleving van de afspraken. In een verklaring van de schaduwregering, bestaande uit overgebleven leden van Aung San Suu Kyi’s afgezette kabinet, leden van minderheidsgroepen in Myanmar en andere democratisch gezinde groeperingen, wordt de ASEAN-landen gevraagd om „stevige actie”.
De leiders van de Zuidoost-Aziatische landen riepen zaterdag de juntaleider in Myanmar, generaal Min Aung Hlaing, op de democratie te herstellen en te stoppen met het geweld tegen zijn burgers. De top van de ASEAN-landen stond in het teken van de crisis die bijna drie maanden geleden in Myanmar ontstond door de staatsgreep van het leger.
De Indonesische president zei na het overleg in eigen land dat de situatie in Myanmar onaanvaardbaar is en niet langer mag voortduren. „Het geweld moet worden gestopt en de democratie, stabiliteit en vrede in Myanmar moeten onmiddellijk worden hersteld”, aldus Joko Widodo.
De top werd ondanks het coronavirus in Jakarta gehouden om de ernstige zorgen en de vastberadenheid van de ASEAN-landen te tonen, aldus Indonesië. Juntaleider Min Aung Hlaing maakte hiervoor zijn eerste reis naar het buitenland sinds het leger op 1 februari de macht greep. Hij was als leider van de militaire regering uitgenodigd.
Naast kritiek op de staatsgreep, die werd gepleegd vanwege vermeende verkiezingsfraude door de regeringspartij van Aung San Suu Kyi, heerst er ook veel onvrede over de manier waarop de militaire regering reageert op protesten. Bij de betogingen voor herstel van democratie zijn zeker 745 doden gevallen. Er zijn naar schatting een kwart miljoen mensen ontheemd geraakt.
De leiders eisten drie toezeggingen van de juntaleider. Naast het stoppen van het geweld en een inclusieve dialoog tussen alle belanghebbenden, pleiten de landen voor toegang tot humanitaire hulp. Volgens Lee Hsien Loong, de premier van Singapore, had Min Aung Hlaing hen „gehoord”.
De Maleisische premier Muhyiddin Yassin stelt dat „een zinvolle, inclusieve politieke dialoog” alleen kan plaatsvinden met de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de meer dan 3000 politieke gevangenen in Myanmar. Onder hen zijn ook veel politici. De belangrijkste politici, onder wie Aung San Suu Kyi, worden op geheime locaties vastgehouden.