Belg mag tot 22.00 uur op het terras, met vier personen
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 28 april in lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Apple wil werknemers helpen bij het krijgen van een coronaprik. De onderneming werkt daarvoor samen met drogisterijketen Wallgreens, waarbij het de bedoeling is dat personeel op kantoor wordt gevaccineerd. Het bedrijf zou bezig zijn om een website te ontwikkelen waarop personeel zich kan aanmelden voor een afspraak.
Eerder had Apple te kennen gegeven dat het als particulier bedrijf geen toegang had tot Covid-19-vaccins voor het personeel. Maar in de staat Californië is de beschikbaarheid van vaccins aanzienlijk toegenomen. Alle inwoners komen ondertussen in aanmerking voor een prik. In de Verenigde Staten heeft het bedrijf alleen al 80.000 werknemers.
Apple deed eerder al inspanningen om zijn werknemers ervan te overtuigen zich te laten vaccineren. Daarbij bood het bedrijf ziekteverlof aan zodat het personeel een dag vrij konden nemen om een prik te gaan halen. De ziekteregeling gold ook voor gemiste dagen als werknemers ziek werden van de bijwerkingen van de vaccins.
Het nieuwe vrijwillige programma kan Apple-medewerkers aanmoedigen om weer op kantoor te komen. Maar het bedrijf vraagt geen van zijn werknemers nog om naar kantoor terug te keren. Ook is dit geen voorwaarde voor het krijgen van een prik.
Apple is niet het eerste grote bedrijf dat zijn werknemers helpt bij het krijgen van een vaccin. Ook Amazon vaccineert al bepaalde werknemers. Andere techbedrijven als Facebook en Google hebben de distributie van vaccins voor het grote publiek gesteund, met name onder achtergestelde bevolkingsgroepen.
Gemeentelijke overheden krijgen, als het aan het kabinet ligt, de bevoegdheid om kerken en andere levensbeschouwelijke gebouwen tien dagen te sluiten wanneer daar een coronabrandhaard is.
Belgen mogen over twee weken voortaan tot 22.00 uur op het terras zitten. Ze kunnen met maximaal vier personen een tafeltje nemen, heeft premier Alexander De Croo bekendgemaakt.
Dat de terrassen van cafés en restaurants in België zaterdag 8 mei weer open mochten, was al aangekondigd. Maar over de sluitingstijd was nog veel onenigheid. Deskundigen en de regering mikten op 20.00 uur, maar de horeca en veel burgemeesters vonden dat te vroeg. Op dat uur gaan mensen nog niet naar huis, maar zoeken ze elkaar alsnog op, stelden zij. Dat zou het virus meer in de kaart spelen dan wat extra tijd op een terras met zorgvuldige coronaregels.
Een gezelschap mag maximaal vier personen tellen, zouden de verantwoordelijke ministers vrijdag tijdens hun jongste coronacrisisberaad overeen zijn gekomen. Een grotere tafel is alleen toegestaan als alle tafelgenoten behoren tot hetzelfde huishouden.
De regel van tafeltjes van vier wekte de afgelopen dagen wat verbazing. Op straat mogen mensen maar hooguit met zijn drieën samen oplopen.
Vanaf mei mogen buiten weer evenementen op touw worden gezet met maximaal vijftig personen. Dat worden er de maand erna tweehonderd, buiten én binnen. Of zomerfestivals en andere grote evenementen in juli en augustus kunnen doorgaan, beslissen de autoriteiten pas later.
Dan moet het inenten sowieso blijven vlotten en moeten de ziekenhuizen ook gaandeweg leegstromen, waarschuwt De Croo. „We blijven zeer voorzichtig.” Hij is tevreden over de vaccinatiecampagne en verwacht dat eind mei bijna de helft van de volwassen Belgen is ingeënt. Maar het baart wel zorgen dat het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis en op de ic maar niet werkelijk wil dalen.
De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca wegen zwaarder dan de risico’s ervan voor volwassenen in alle leeftijdsgroepen. Dat heeft het Europees geneesmiddelenbureau EMA laten weten na een nadere bestudering van het vaccin.
Het EMA concludeerde eerder weliswaar dat een combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) een zeer zeldzame bijwerking kan zijn van het vaccin. Maar de organisatie zegt dat de ernstige bijwerking naar schatting voorkomt bij 1 op de 100.000 gevaccineerde mensen. De nadelen werden vooral geconstateerd bij vrouwen jonger dan 60 jaar.
Eerder al liet het EMA weten dat de voordelen van de prik over het algemeen veel groter zijn dan de nadelen.
In Nederland besloot het kabinet om het AstraZeneca-vaccin alleen aan te bieden aan mensen geboren in 1960 of eerder. Dat gebeurde na een advies van de Gezondheidsraad.
Zo’n 600 coronapatiënten die eigenlijk ziekenhuiszorg nodig hebben verblijven thuis, krijgen daar zuurstof toegediend en worden op afstand in de gaten gehouden door het ziekenhuis. Dat meldt NU.nl op basis van opgevraagde cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
De honderden coronapatiënten zouden bij voldoende ruimte in de ziekenhuizen op een verpleegafdeling hebben gelegen. Het gaat dus niet om patiënten die intensivecarezorg nodig hebben, die kunnen gewoon op de intensive cares terecht, benadrukt een woordvoerder van het LCPS.
De zogeheten telemonitoringpatiënten worden echter niet meegeteld in de dagelijkse coronacijfers van ziekenhuisopnames. Donderdag lagen er bijna 2700 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, waarvan 1843 op een verpleegafdeling.
Rusland voert van 1 tot en met 10 mei een ‘werkvrije periode’ in om een verdere toename van het aantal coronabesmettingen te voorkomen. President Vladimir Poetin maakte op televisie bekend akkoord te gaan een voorstel hiervoor van de Russische gezondheidsdienst.
„Als u denkt dat het nodig is, laten we het dan doen”, zei Poetin over het plan van Anna Popova, het hoofd van toezichthouder Rospotrebnadzor. De president zette zijn handtekening onder een decreet waardoor de bevolking extra vrije dagen krijgt tussen twee feestdagen. Ze hoeven nu aaneensluitend ruim een week niet op hun werk te verschijnen.
Op 1 mei wordt in Rusland de Dag van de Arbeid gevierd en op 9 mei de overwinning van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. Volgens Popova zullen mensen nu minder worden blootgesteld aan het coronavirus doordat ze bijvoorbeeld minder met het openbaar vervoer reizen.
Eerder op de dag meldde persbureau TASS dat er 8840 nieuwe coronabesmettingen waren geregistreerd. Een derde daarvan was afkomstig uit Moskou en omgeving. Rusland heeft sinds het begin van de uitbraak 4,7 miljoen gevallen gemeld. De gezondheidsautoriteiten hebben iets meer dan 107.000 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd, maar volgens het Russische statistiekbureau zijn het er in werkelijkheid circa 224.000.
De druk op ziekenhuizen door corona heeft geleid tot een stuwmeer van uitgestelde operaties, waardoor op dit moment „100.000 operaties nog moeten worden ingehaald”. Die „ruwe schatting” sprak Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging, vrijdag uit in het radioprogramma 1op1 van KRO-NCRV.
Volgens hem zijn er nog nooit zoveel operaties uitgesteld als in deze periode van de coronacrisis. „De situatie is zorgelijk”, aldus Peeters.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zei donderdag dat de reguliere zorg in ziekenhuizen steeds meer wordt afgeschaald. Operaties die binnen zes weken moeten gebeuren, worden in veel ziekenhuizen uitgesteld. De zorgcapaciteit is nodig om coronapatiënten te kunnen behandelen.
Het openen van de terrassen komende week noemt Peeters „een heel spannend moment voor de ziekenhuizen”. Hij vreest voor het gevoel dat mogelijk zal overheersen van „we zijn er al” en dat mensen zich niet meer aan de maatregelen houden.
Duitsland ziet nog geen reden om het gebruik van het Janssen-vaccin te beperken. Het hoofd van gezondheidsdienst Paul-Ehrlich-Institut noemde het middel vrijdag veilig en effectief. Er zijn volgens Klaus Cichutek veel minder meldingen over mogelijke ernstige bijwerkingen bekend dan bij het coronavaccin van AstraZeneca.
Duitsland besloot eerder wel het gebruik van het AstraZeneca-vaccin te beperken. Alleen 60-plussers krijgen dat middel. Dat heeft te maken met zorgen over mogelijke bijwerkingen. Ingeënte mensen hadden last gekregen van een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zegt dat ook bij het vaccin van het Leidse Janssen sprake kan zijn van dergelijke bloedproblemen. Dat komt echter zelden voor en de voordelen van het vaccin wegen op tegen de risico’s, oordeelde de toezichthouder deze week. EU-lidstaten moeten echter zelf besluiten of ze verder willen met het middel.
Experts van het vaccinatiecomité STIKO hebben donderdag gesproken over het vaccin van Janssen. Dat leidde niet tot nieuwe beperkingen, zei gezondheidsfunctionaris Cichutek volgens Duitse media. STIKO komt volgende week weer bijeen en dan wordt gekeken naar de laatste gegevens over het coronavaccin.
Minister van Volksgezondheid Jens Spahn sprak eerder op de dag de verwachting uit dat begin mei ongeveer een kwart van de volwassen Duitsers zeker een dosis van een coronavaccin heeft gehad. Op dit moment zijn ongeveer 18,5 miljoen mensen gevaccineerd. Dat komt neer op ongeveer 22 procent van de bevolking.
Artsen moeten snel duidelijkheid krijgen over de juridische consequenties als ze het coronavaccin AstraZeneca toch geven aan andere mensen dan voor wie de overheid het ter beschikking stelt. Dat zegt de Landelijke Huisartsenvereniging LHV. Het is nu bijvoorbeeld niet uitgesloten dat ze aansprakelijk worden gesteld als een prik met AstraZeneca bij een patiënt jonger dan 60 verkeerd uitpakt, bijvoorbeeld door nabestaanden.
Huisartsen die onbedoeld op een dag AstraZeneca-prikken overhouden, omdat er te weinig mensen van 60 tot en met 64 jaar zijn komen opdagen, moeten die toedienen aan mensen van 65 en 66 jaar, zegt gezondheidsminister Hugo de Jonge. Artsen kunnen onder bepaalde voorwaarden de prik ook geven aan 60-minners, maar alleen in individuele gevallen. Bovendien kunnen ze inderdaad aansprakelijk worden gesteld, aldus De Jonge vrijdag.
De LHV adviseert de prikken dus ook niet te geven aan mensen die nog geen 60 zijn totdat er juridische duidelijkheid over is. Ook de VvAA, collectief van ruim 124.000 zorgverleners en verzekeraar van zorgverleners op het vlak van rechtsbijstand én beroepsaansprakelijkheid, kwam al met een waarschuwing aan het adres van de artsen. De gevolgen staan niet vast.
Naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad van vrijdag 9 april heeft het kabinet besloten om het AstraZeneca-vaccin uitsluitend aan te bieden aan mensen geboren in 1960 of eerder. Het vaccin brengt zeer kleine, maar ernstige risico’s met zich mee voor jongere mensen. Huisartsen krijgen volgens de LHV echter momenteel veel mensen aan de telefoon die nog geen 60 zijn en toch geprikt willen worden met AstraZeneca, zeker als er van dat vaccin toch overblijft doordat anderen het juist niet willen.
Veel huisartsen zouden de prik in goed overleg en na grondige beoordeling van het verzoek ook wel willen geven, zeker aan jongeren met meer risico ’s bij besmetting, maar durven het uit vrees voor uiteindelijke consequenties niet aan, aldus de LHV. Ze willen ook graag een richtlijn uit ethische overwegingen, aldus de LHV, en om de arts-patiënt-relatie goed te houden. Dat lukt beter als ze kunnen terugvallen op zo ’n landelijke richtlijn en niet alleen staan in hun keuze wie er toch een prik zou kunnen krijgen.
Toestemming van de patiënt voor de prik maakt overigens niet dat een arts mag afwijken, schrijft de VvAA, zelfs niet als er een ondertekende verklaring is. Er kan worden gesteld dat een arts zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen en een patiënt behoudt altijd het recht om een zorgverlener aansprakelijk te stellen.
Advertentie
België heeft opnieuw aan Duitsland gevraagd ernstig zieke coronapatiënten over te nemen. Op de intensivecareafdelingen van de Belgische ziekenhuizen is nauwelijks plaats meer.
Het aantal besmettingen in België stijgt weliswaar al een poos niet, maar het blijft wel hoog. De ziekenhuizen liggen al sinds oktober te vol, en door de aanhoudende overbelasting van de
zorg valt personeel uit. Daardoor kunnen ze nog minder patiënten opnemen.
De situatie is precair, zegt verantwoordelijk topambtenaar Marcel Van der Auwera. Toestanden als in Italië vorig jaar tijdens de eerste golf van de epidemie, toen artsen moesten kiezen tussen patiënten, zijn volgens hem „niet veraf”.
Van de 2000 ic-bedden zijn er nu nog een tachtigtal over, aldus Van der Auwera. In meerdere ziekenhuizen is geen plaats meer. Als een brand of ongeval veel slachtoffers maakt, zijn voor hen mogelijk geen bedden over. Dat ging maandag al bijna mis na een grote brand in het Brusselse stadsdeel Anderlecht. „Het was lastig. We hebben gepuzzeld.”
Duitsland heeft toegezegd zo nodig inderdaad patiënten op te nemen, zegt Van der Auwera.
Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk (Gelderland) heeft besloten om alle planbare operaties voor de komende twee weken af te zeggen. Die ingreep is nodig om de zorg voor coronapatiënten en acute zorg te kunnen blijven leveren, aldus het ziekenhuis vrijdag.
„Door het afschalen van de operatiecapaciteit komen handen vrij die heel hard nodig zijn voor de ic-zorg”, stelt St Jansdal in een verklaring. Op de intensive care van het ziekenhuis neemt de druk toe. „De huidige situatie begint op de situatie van het voorjaar van 2020 te lijken”, zegt een ic-verpleegkundige van het ziekenhuis.
Landelijk stijgt het aantal coronagerelateerde ic-opnames. Donderdag bleek uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al dat de situatie in ziekenhuizen steeds penibeler wordt. Meer dan een derde van de ziekenhuizen slaagt er door de toestroom van coronapatiënten niet meer in alle „kritiek planbare zorg” volgens planning uit te voeren, stelde de NZa toen al.
Donderdag steeg het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares met 17 naar 839 patiënten.
Huisartsen die onbedoeld op een dag AstraZeneca-prikken overhouden, omdat er te weinig mensen van 60 tot en met 64 jaar zijn komen opdagen, moeten die toedienen aan mensen van 65 en 66 jaar. Artsen kunnen onder bepaalde voorwaarden de prik ook geven aan 60-minners, maar alleen in individuele gevallen. Bovendien kunnen ze aansprakelijk worden gesteld als er dan iets mis zou gaan, omdat deze doelgroep niet binnen de richtlijnen valt, zegt zorgminister Hugo de Jonge vrijdag.
Hij reageerde op een Twitterbericht van een huisarts die zestig vaccins de prullenbak in gooide, omdat er te weinig mensen van 60 tot 64 jaar langskwamen. Deze doelgroep is nu aan de beurt. De Jonge noemt dat „doodzonde” en wijst erop dat „we voorzichtig om moeten gaan met AstraZeneca”, omdat de leveringen van deze leverancier elke week verschillen en tegenvallen.
Volgens de demissionair bewindsman zijn er bovenarmen genoeg om te prikken van mensen boven de 60 jaar.
Vanwege zeer zeldzame maar ernstige bijwerkingen is de richtlijn nu zo gemaakt dat alleen mensen boven de 60 jaar worden geprikt met AstraZeneca. Voor hen is het veilig, aldus De Jonge.
Ook 60-minners met bepaalde medische aandoeningen zijn nu aan de beurt. Zij zouden aanvankelijk ook AstraZeneca krijgen, maar hebben of krijgen een alternatief vaccin aangeboden.
Huisartsen kunnen in bijzondere gevallen afwijken van de richtlijn, zegt De Jonge. Zij moeten dan bijvoorbeeld de risico’s doorspreken met de betrokkene en bovendien mag er geen alternatief beschikbaar zijn. Dat laatste is volgens hem nu niet aan de orde, want het alternatief voor 60-minners met een medische indicatie is er. Juridisch gezien is de Staat eigenaar van het vaccin en ook daarom is het nodig dat huisartsen zich houden aan de vastgestelde richtlijn. Dat maakt het risico voor de huisartsen minder groot. Overigens is een arts altijd aansprakelijk voor een medische handeling, aldus de minister.
De Duitse minister van Volksgezondheid heeft zich kritisch uitgelaten over een mogelijke Europese rechtszaak tegen farmaceut AstraZeneca. Dat zou de EU niet meer doses van het coronavaccin van het bedrijf opleveren, zegt minister Jens Spahn.
De verstandhouding tussen de EU en AstraZeneca is verzuurd omdat de farmaceut al maanden veel minder vaccins levert dan afgesproken. Ingewijden zeggen dat de EU overweegt om het bedrijf voor de rechter te dagen, maar daar zijn niet alle lidstaten enthousiast over.
„Het is voor mij vooral belangrijk dat ik de vaccins krijg”, benadrukte Spahn vrijdag. Hij zei dat de EU moet samenwerken met AstraZeneca om zoveel mogelijk doses te bemachtigen. Een juridische procedure heeft volgens de bewindsman geen prioriteit.
Diplomaten zeiden eerder deze week tegen nieuwssite Politico dat zo’n vijf of zes EU-landen twijfels hebben uitgesproken over de mogelijke rechtszaak, waaronder ook Frankrijk en Duitsland. „Wat kunnen we in praktisch opzicht doen als AstraZeneca zegt: ‘kom maar kijken in onze fabrieken. We hebben gewoon geen vaccins’”, zei een ingewijde.
Israël heeft meer dan vijf miljoen inwoners volledig ingeënt tegen Covid-19. Het land ging halverwege december voortvarend van start met een vaccinatiecampagne die behoort tot een van de succesvolste ter wereld.
Gezondheidsminister Yuli Edelstein noemt de nieuwe mijlpaal „een enorme prestatie voor het gezondheidssysteem en de inwoners van Israël”.
Door de vaccinaties is Israël erin geslaagd het aantal besmettingen en sterfgevallen flink te verlagen, waardoor de economie heropend kon worden. Het land met negen miljoen inwoners telt nu zo’n 160 ernstig zieke coronapatiënten. Eind januari waren dat er 1200.
De regering versoepelt steeds meer maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, met name voor mensen die al gevaccineerd zijn of zijn hersteld na een besmetting. Sinds afgelopen zondag zijn mondkapjes buiten niet langer verplicht. In binnenlocaties moeten deze nog wel op.
Door een storing geeft de CoronaCheck-app momenteel niet aan iedereen de testbewijzen die toegang verlenen tot de uitjes van de proef Testen voor Toegang. Ook wachten sommige mensen al sinds donderdag op een sneltestuitslag, die normaal binnen het half uur bekend is. Dat meldt Testen voor Toegang aan het ANP. Hoe lang de storing nog duurt, en hoeveel mensen erdoor zijn getroffen, is niet bekend.
De CoronaCheck-app, waarin een negatieve sneltestuitslag wordt omgezet in een QR-code die toegang verleent tot proefuitjes, heeft moeite met speciale tekens, zoals spaties of streepjes, in namen. Daardoor kan het nu zo zijn dat iemand met de naam Jan-Willem zijn testuitslag niet krijgt omgezet in een testbewijs. Ook wacht een groep mensen al langere tijd dan normaal op zijn testuitslag, is te lezen op Twitter. De oorzaak daarvan is nog niet bekend.
Mensen die problemen ervaren met de CoronaCheck-app mogen bij de ingang van de evenementenlocatie de mail met de testuitslag tonen, in plaats van de QR-code. Wie wacht op een sneltestuitslag moet contact opnemen met de helpdesk van sneltestaanbieder Lead Healthcare, adviseert Testen voor Toegang.
Vanavond zijn bijna 15.000 bezoekers welkom bij onder meer verschillende poppodia en het eredivisieduel tussen Willem II en RKC Waalwijk. Testen voor Toegang verzekert dat de toegang voor de mensen die hinder ondervinden, niet in het geding hoeft te komen.
België wil de regels verscherpen voor reizigers die uit hoogrisicogebieden zoals Nederland komen. De zevendaagse quarantaine die zij moeten uitzitten, moet strenger worden. Zo wil de federale regering voorkomen dat de Indiase variant van het coronavirus of andere meegereisde gevaarlijke mutanten worden verspreid.
Nu mogen mensen in quarantaine nog de deur uit voor noodzakelijke boodschappen of een bezoek aan apotheek of dokter. Maar daar wil minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) liefst vanaf, zei ze op de Belgische nieuwszender Radio 1.
Verlinden slaat aan op een uitbraak van de Indiase coronavariant in België. Twintig verpleegkundestudenten uit India bleken na aankomst in België besmet. Ze lijken volgens deskundigen tot dusver weinig onder de mensen te zijn geweest en de virusvariant niet te hebben doorgegeven, maar de schrik zit erin. De Indiase mutant is mogelijk besmettelijker dan de al langer in Europa bekende varianten.
België moet daarom ook kijken of het net voor reizigers van buiten de EU niet te veel mazen vertoont, vindt Verlinden. Er geldt een inreisverbod, maar er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld studenten.
Vrijwel heel Europa en grote delen van de rest van de wereld zijn aangemerkt als hoogrisicogebied.
Zeker dertien coronapatiënten zijn donderdagnacht omgekomen bij een ziekenhuisbrand vlak buiten Mumbai, zeggen de lokale autoriteiten. De brand woedde op een intensivecareafdeling.
„Er waren zeventien patiënten binnen toen er een brand uitbrak op de intensive care van het Vijay Vallabh-ziekenhuis, van wie er dertien omkwamen en vier ergens anders heen zijn gebracht”, meldde de brandweer. „De brand is nu geblust”, zei de brandweerwoordvoerder. Die liet ook weten dat de brand om 03.00 uur uitbrak.
Het ongeluk in de stad Vasai-Virar, in de deelstaat Maharashtra, is de laatste tragedie tijdens de ongekende besmettingsgolf in India. Het land kampt met zware tekorten aan zuurstof, medicijnen en ziekenhuisbedden.
Twee dagen eerder kwamen er 22 coronapatiënten om in een ander ziekenhuis toen de zuurstoftoevoer wegviel door een lek. In een andere kliniek in Maharashtra vielen eerder deze maand al vier doden nadat brand was uitgebroken. Weer een andere brand, in een ziekenhuis in Mumbai, eiste vorige maand elf levens.
Voor de tweede dag op rij meldde India vrijdag de hoogste dagelijkse stijging in het aantal besmettingen wereldwijd. In 24 uur zijn nog eens 332.430 nieuwe besmettingen vastgesteld. Er overleden in het afgelopen etmaal 2263 personen aan de gevolgen van Covid-19. Alleen in deze maand al kwamen er in India 4 miljoen besmettingen bij.
Met bijna 16 miljoen besmettingen heeft India het hoogste aantal coronagevallen na de Verenigde Staten. Qua dodental staat het land op de vierde plaats met bijna 185.000 geregistreerde coronadoden.
Meerdere landen hebben een vliegverbod op India ingesteld als gevolg van de ernstige besmettingsgolf daar. Zorgminister Hugo de Jonge zag donderdag nog geen reden om een vliegverbod vanuit India in te stellen.
Van maximaal 2000 euro per maand in Amstelveen tot slechts 150 euro in Nissewaard: het bedrag dat mensen bij wijze van coronasteun kunnen aanvragen om hun vaste woonkosten te betalen verschilt sterk per gemeente. Dat meldt datajournalistiek persbureau LocalFocus op basis van een onderzoek naar de zogeheten Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).
Gemeenten bepalen zelf hun beleid omtrent de TONK-regeling, die in het leven is geroepen om huishoudens die inkomsten mislopen door de coronamaatregelen te helpen met het betalen van hun vaste woonkosten zoals de huur, hypotheek en gemeentelijke heffingen.
Twee op de drie gemeenten maken op hun website de hoogte van hun financiële tegemoetkoming bekend. Daarvan hanteren Aalsmeer en Amstelveen de hoogste maximumtarieven: 12.000 per half jaar, ofwel 2000 euro per maand.
Het Limburgse Heerlen is qua beleid het meest ruimhartig en hanteert helemaal geen maximumtarief. Heel anders is dat in gemeenten als Nissewaard, Laren of Eemnes die slechts 900 euro per zes maanden aanbieden. Op een twintigtal gemeentesites is informatie over de TONK-regeling niet makkelijk vindbaar. Dat is onder meer het geval in Schiedam, Roosendaal en Dordrecht.
Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat de gemeenten met minder financiële draagkracht voorzichtig waren bij het vaststellen van het beleid. Toen halverwege maart bleek dat de overheid het eerder toegezegde bedrag van 130 miljoen euro zou verdubbelen, werd door sommige gemeenten het maximale bedrag enigszins naar boven bijgesteld. Volgens hoogleraar ruimtelijke econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen kan het beleid omtrent de TONK-regeling ook afhangen van de politieke samenstelling van de colleges van burgemeester en wethouders.
Begin april bleek dat de TONK-regeling veel minder werd aangevraagd dan werd verwacht. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zegt dat „de bekendheid van de TONK nog wel om een extra duwtje vraagt”.
Huisarts Marco Blanker is boos en teleurgesteld. Vanavond heeft hij 60 spuiten met het AstraZeneca-vaccin moeten weggooien. Dat meldt RTL Nieuws. Hij deelde een foto van een volle prullenbak op Twitter. „De opkomst was onvoorstelbaar laag.”
Twee weken geleden hebben wij onze grote prikdag gehad”, vertelt Blanker, huisarts in Zwolle. Het was vlak na het weekend dat bekend werd dat AstraZeneca niet meer aan 60-minners gegeven mocht worden. Er kwamen weinig mensen opdagen. Te weinig. „We hebben toen een grote no-show gehad.” Vanavond had hij een inhaalavond gepland. Hij nodigde rond de 250 mensen uit. Er kwamen slechts 72 mensen voor een prik. Het baart hem zorgen dat er een grote groep 60 tot 65-jarigen ervoor kiest om zich niet te vaccineren.
Zorgminister Hugo de Jonge ziet nu geen reden om een vliegverbod vanuit India in te stellen. Er geldt voor inwoners van dat land al een EU-breed inreisverbod en voor Europeanen die vanuit India naar Nederland reizen een dubbele testverplichting. „Dat is een heel effectief dubbel slot”, aldus de demissionaire bewindsman.
Het aantal coronabesmettingen in India is de afgelopen maand zeer fors gestegen, mogelijk als gevolg van een nieuwe mutant die in het land is opgedoken. De coalitiepartijen D66 en CDA wilden van De Jonge weten waarom Nederland, in tegenstelling tot sommige andere Europese landen, geen extra maatregelen neemt.
De Jonge wijst erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Indiase mutatie nog niet heeft aangewezen als een gevaarlijke variant. Mocht dat alsnog gebeuren, en het RIVM toch adviseren een stap verder te gaan, dan zal hij dat doen. „Daar heb ik geen enkele moeite mee.”
De minister wijst er wel op dat al een quarantaineplicht in de maak is voor mensen die terugkeren uit landen met een hoog coronarisico. Het lijkt hem voor de hand te liggen dat India daartoe behoort. De Tweede Kamer behandelt dat wetsvoorstel volgende week. Het kabinet mikt erop de maatregel uiterlijk medio mei in te voeren.
De quarantaineplicht wordt een extra „slot op de deur om te zorgen dat je nare varianten buiten houdt”, zegt De Jonge. De maatregel maakt het volgens hem zelfs mogelijk om de al bestaande vliegverboden naar Zuid-Afrika en delen van Latijns-Amerika op te heffen. Die zijn ingesteld omdat ook daar gevaarlijke coronamutanten rondgaan.
Advertentie