Chipmaker Intel positiever over omzet, maar schaarste drukt groei
Chipfabrikant Intel heeft de verwachtingen over de eigen omzet voor heel 2021 verhoogd. De vraag naar halfgeleiders is wereldwijd enorm gestegen doordat de coronapandemie meer mensen thuis aan het werk zette, waarvoor meer elektronica nodig is. Diezelfde explosieve vraag zet ook druk op de toevoer van materialen en apparatuur voor het concern. Dat beperkt de groei van Intel vooralsnog, zei topman Pat Gelsinger in een interview met persbureau Bloomberg.
Voor dit jaar rekent Intel, een van ’s werelds grootste chipfabrikanten, op een omzet van 77 miljard dollar. Dat is zo’n half miljard meer dan waar het bedrijf eerder vanuit ging. Dat het bedrijf dit jaar niet harder groeit, heeft te maken met toeleveringsproblemen. Die zorgen mogelijk ook voor hogere inkoopkosten, waardoor de winstgevendheid daalt.
In het eerste kwartaal van dit jaar boekte het bedrijf een omzet van 19,7 miljard dollar, 1 procent minder dan een jaar eerder. De vraag naar chips voor computers, en dan vooral laptops, bleef uitzonderlijk hoog. Ook in voorgaande kwartalen profiteerde Intel hier al van alle mensen die voor hun thuiswerk nieuwe apparatuur moesten aanschaffen. De verkoop van halfgeleiders voor datacenters, waar Intel meer winst op maakt, zakte juist met 20 procent in ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.
De winst daalde met 41 procent tot 3,4 miljard dollar. Dat lagere resultaat heeft onder meer te maken met een kostbare rechtszaak die Intel voert. Een rechtbank in Texas veroordeelde het concern in maart tot het betalen van 2,2 miljard dollar schadevergoeding wegens het schenden van patenten die in handen zijn van het obscure bedrijf VLSI.
Intel kondigde onlangs aan de wereldwijde schaarste aan chips, die vooral de auto-industrie parten speelt, te willen bestrijden met investeringen van 20 miljard dollar in nieuwe fabrieken. Het plan komt van de in februari aangetreden topman Gelsinger.