Buitenland

Omstreden Duitse coronawet krijgt goedkeuring parlement

De omstreden wet die de Duitse regering de bevoegdheid geeft rechtstreeks coronamaatregelen op te leggen, zoals een avondklok en verdere contactbeperkingen, heeft groen licht gekregen van het Duitse parlement. Na de goedkeuring woensdag van de Bondsdag ging ook de Bondsraad, het hogerhuis, akkoord. De wet werd enkele uren later van kracht toen president Frank-Walter Steinmeier zijn handtekening eronder zette.

ANP
22 April 2021 13:41Gewijzigd op 22 April 2021 15:15

Bondskanselier Angela Merkel en haar regering kunnen dan buiten de deelstaten om zelf lockdowns en andere maatregelen opleggen. Merkel acht federale zeggenschap in de strijd tegen het coronavirus noodzakelijk, omdat de deelstaten geregeld minder streng optreden dan volgens haar nodig is.

De regering in Berlijn kan aan de ‘nationale noodrem’ trekken en ingrijpen in gebieden met relatief veel besmettingen, zonder inspraak van de zestien deelstaten. Vooral bij de oppositie klinkt veel kritiek. De grootste oppositiepartij Alternative für Deutschland ziet de wet als een aanval op de grondwettelijke vrijheid.

Maar ook vanuit Merkels CDU klonken harde woorden. „De sessie van vandaag markeert een dieptepunt in de federale cultuur van Duitsland”, zei premier Reiner Haseloff van de deelstaat Saksen-Anhalt, die ook voorzitter is van de Bondsraad. Coalitiepartij SPD ging ook met tegenzin akkoord. „We weten allemaal dat de grondwettelijkheid van deze maatregel twijfelachtig is”, zei premier Stephan Weil van Nedersaksen.

Woensdag betoogden duizenden mensen in Berlijn toen er in de Bondsdag werd gestemd. Agenten gebruikten traangas en pepperspray, en pakte tientallen mensen op die zich niet hielden aan de coronaregels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer