OM: Limburgse Bandidos zijn criminele organisatie
De rechtbank in Maastricht boog zich woensdag over de vraag of de Limburgse afdeling van motorclub Bandidos een criminele organisatie is. Speciale aandacht van de rechtbank genoot daarbij de zogenoemde Bandidosbijbel, waarin richtlijnen staan hoe je je als lid van de vereniging hebt te gedragen. In die bijbel stond onder meer dat de dominantie van de Hells Angels bestreden moet worden. Dat leidde in Limburg in 2015 tot enkele confrontaties met de Hells Angels en de daaraan gelieerde Red Devils.
De zitting maakte deel uit van een megazaak waarbij twintig vermeende Bandidos en vijf familieden terechtstaan. Volgens het Openbaar Ministerie heeft chapter Sittard van de motorclub alle kenmerken van een criminele organisatie, zoals een hiërarchische structuur, eigen financiën, een contributie, onderlinge steun, en sancties tegen leden die zich niet aan de regels houden. Ook was het chapter betalingsplichtig jegens het moederchapter van de Bandidos in Europa in Marseille.
In mei 2015 rolde de politie het chapter op. Het duurde echter nog zes jaar voor de zaak voor de rechter kwam. De Bandidos worden onder meer verdacht van witwassen, afpersing, wapenbezit en drugshandel.
Bij de zitting woensdag waren negen van de twintig gedagvaarde verdachten aanwezig. Onder anderen president Harrie R. (57) van de Limburgse Bandidos was afwezig. Hij moest volgens zijn advocaat met zijn papegaaien naar de dierenarts. Op 26 april formuleert het OM de strafeisen in de omvangrijke strafzaak.
Overigens heeft de Hoge Raad vorig jaar bepaald dat de overkoepelende organisatie Bandidos Motorcycle Club (BMC) Holland verboden is en blijft, maar dat er een uitzondering is voor de lokale chapters.
Het gerechtshof in Arnhem oordeelde in 2018 dat de Nederlandse tak verboden wordt, onder meer omdat de club geweld zou verheerlijken. Omdat het OM niet had gevraagd om een verbod van zelfstandige afdelingen, had het hof daar geen oordeel over gegeven. Het OM ging daarop in cassatie, maar de Hoge Raad haalde een streep door dat verzoek.
Het OM heeft de laatste jaren meerdere civiele rechtszaken tegen motorclubs aangespannen om ze verboden te krijgen. Er zijn zaken geweest tegen onder meer No Surrender, Hells Angels, Satudarah en Caloh Wagoh. De eerste zaak was tegen de Bandidos. De motorclubs verloren tot nu toe volledig of gedeeltelijk.