Kabinet negeert OMT-advies en versoepelt
Het kabinet besloot de meest ingrijpende coronamaatregelen vanaf volgende week los te laten. Het OMT adviseerde dat pas te doen zodra de voorspelde daling van de ziekenhuisopnames daadwerkelijk zichtbaar is.
Premier Rutte en zorgminister De Jonge zeiden dinsdag tijdens de coronapersconferentie het loslaten van de zwaarste maatregelen „ongelooflijk spannend” te vinden. De cijfers die de ernst van de coronasituatie aangeven, zijn volgens de minister-president „niet ontzettend veel” veranderd ten opzichte van vorige week, maar „wel net genoeg.”
Rutte sprak over een „balanceeract.” Enerzijds wil hij de „samenleving die snakt naar ruimte” recht doen door de meest ingrijpende coronamaatregelen los te laten. Daarbij citeerde de premier burgemeester Bruls van Nijmegen die stelde dat Nederland „niet zonder risico’s te nemen uit de crisis komt.”
Anderzijds benadrukte premier Rutte dat de maatschappij aan de zorg verplicht is om zorgvuldig met de geboden ruimte om te gaan. Het is voor hen immers nog steeds „hollen, hollen, hollen” en er wordt een beroep gedaan op zorgpersoneel om geen vrij te nemen tijdens de meivakantie.
Vorige week durfde het demissionaire kabinet het nog niet aan om een deel van de coronamaatregelen af te schaffen. Tijdens de coronapersconferentie waarin premier Rutte en minister De Jonge een week geleden het openingsplan presenteerden, benadrukte Rutte dat de instroom van Covid-patiënten in ziekenhuizen moest dalen voordat maatregelen konden worden losgelaten.
Het OMT adviseerde het kabinet in haar jongste advies deze lijn vast te houden en raadde „met klem” aan te wachten met het doorvoeren van de versoepelingen totdat „de piek daadwerkelijk achter ons ligt.” Volgens de deskundigen is dat op basis van de huidige cijfers nog niet duidelijk. Het OMT verwacht niet dat het voornemen van het kabinet de hoogte van de piek zal beïnvloeden. Echter, de derde golf zal langzamer afnemen als gevolg van het kabinetsbesluit, schat het OMT in.
Dat de piek van de derde golf nog niet voorbij is, blijkt uit het opvallend hoge aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldde dinsdag een fikse toename van het aantal in het ziekenhuis opgenomen nieuwe coronapatiënten. In totaal werden 327 patiënten opgenomen, het op twee na hoogste aantal dit jaar.
Premier Rutte noemde het hoge aantal nieuw opgenomen coronapatiënten een „dagpiek.” Volgens Rutte stabiliseren de cijfers en is de verwachting dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat dalen. Hij benadrukte dat het kabinet „op basis van een bredere, politiek-bestuurlijke afweging” het risico durft te nemen. Besturen is risico nemen, volgens de premier.
Avondklok eraf
Rutte en De Jonge bevestigden tijdens de coronapersconferentie dat de eerder deze week gelekte versoepelingen per 28 april ingaan. Volgende week dinsdagnacht is de avondklok voor het laatst van kracht.
Het advies wat betreft het thuis te ontvangen aantal bezoekers per dag gaat van een naar twee. De horeca mag de buitenterrassen tussen 12.00 en 18.00 uur openen. Voor het bezoeken van een terras is het nodig te reserveren en te registreren; het is toegestaan om dat ter plekke te doen.
Voor een bezoek aan niet-essentiële winkels is het vanaf volgende week woensdag niet langer nodig om vooraf een afspraak te maken. Vanaf maandag 26 april kunnen studenten in het hoger onderwijs zich er weer op verheugen ten minste een dag in de week in de collegebanken te mogen plaatsnemen.
Bij begrafenissen zijn weer maximaal 100 bezoekers toegestaan. Voor kerken verandert er op 28 april niets; volgens de routekaart van het CIO gelden voor hen nog steeds de maatregelen die passen bij de fase ”zeer ernstig”.
Handhavingsopgave
De voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), Jan Struijs, is opgelucht dat de avondklok volgende week woensdag niet langer geldt. Volgens Struijs scheelt dat politiemensen enorm wat betreft de handhaving. Hij is echter bezorgd over de sluitingstijd voor terrassen. „Als de terrassen om 18.00 uur sluiten, gaan mensen de gezelligheid waarschijnlijk ergens anders voortzetten. Voor politie en boa’s wordt het er dan niet rustiger op.” De Nederlandse BOA Bond, de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en horeca-ondernemers sluiten zich daarbij aan.
Ziekenhuisdirecteur Tasche van het Franciscus Gasthuis & Vlieland vindt de afgekondigde maatregelen „een heel risicovolle gok.”