Ggz-medewerkers ingeënt met coronavaccin van Janssen in Leiden
De eerste prikken in Nederland met het coronavaccin van farmaceut Janssen zijn woensdag gezet in het Leidse Rijksmuseum Boerhaave. Vijf ggz-medewerkers kregen de prik in het wetenschapsmuseum, onder toeziend oog van zorgminister Hugo de Jonge en burgemeester van Leiden Henri Lenferink.
Babette Engelsman, medewerkster van GGZ Rivierduinen, was de eerste die in Leiden de prik kreeg. „We hebben de prik echt wel nodig voor het werk, wij moeten soms gewoon dichtbij komen”, zei Engelsman.
De Jonge zei dat met het „zetten van het eerste Nederlandse vaccin op Nederlandse bodem een mijlpaal is bereikt”. Van Janssen zijn 11 miljoen vaccins ingekocht.
Dinsdagavond werd duidelijk dat Nederland met het Janssen-vaccin gaat vaccineren, na het advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat de voordelen van het middel opwegen tegen de kleine kans op de bijwerking van trombose en een lager aantal bloedplaatjes.
Bloedproblemen hebben zich ook voorgedaan bij het AstraZeneca-vaccin, vooral bij relatief jonge vrouwen. „Het verschil tussen Janssen en AstraZeneca is dat er extreem weinig gevallen van bijwerkingen zijn bij Janssen”, zei de De Jonge in Leiden. „Omdat we genoeg verschillende vaccins hebben, kiezen we ervoor om mensen onder de 60 geen prik met AstraZeneca te geven.” Voor vaccinaties met Janssen gelden geen restricties.
Nederland kreeg vorige week een kleine 80.000 doses van het vaccin van Janssen binnen. De Jonge zei dat die deze en volgende week direct worden gezet. „En volgende week komen er nog 90.000 binnen. Die kunnen dan ook meteen worden gebruikt, voor ggz-medewerkers en ziekenhuismedewerkers.” Hij zei dat nog bekeken moet worden naar wie de overige vaccins gaan, als alle medewerkers van de ggz en ziekenhuizen zijn geprikt.
Janssen levert in het tweede kwartaal 3 miljoen doses. „Omdat er van dit middel maar één prik nodig is, betekent dit dat er dan direct 3 miljoen mensen volledig zijn ingeënt”, aldus de zorgminister.