Chinese overheid overweegt andere religieuze politiek
Tijdens een tweedaagse internationale conferentie over religie en wetgeving hebben Chinese regeringsvertegenwoordigers gezegd open te staan voor wijzigingen in de gevoerde religieuze politiek van de Chinese overheid.
Een anonieme bron uit Hongkong is echter bang dat deze uitspraken een „cosmetisch” karakter dragen. „China wil zich door deze toegeeflijke uitspraken beschermen tegen de internationale kritiek op het gevoerde religieuze beleid.”
Een van de sprekers op de conferentie, die gehouden werd te Peking, op 18 en 19 oktober, was Zhang Xunmou. Xunmou is directeur van de juridische en beleidsmakende afdeling van de State Administration of Religious Affairs (SARA). Volgens Xunmou is de huidige wetgeving „inadequaat” na twee decennia van wijzigingen. „De nieuwe maatregelen zullen een verschuiving betekenen van de Chinese religieuze politiek.”
Er is echter geen sprake van dat deze wijziging in de Chinese religieuze wetgeving zal leiden tot een volledige godsdienstvrijheid. De plaatsvervangende directeur van de SARA, Ji Wenyuan, benadrukte dat „sociale stabiliteit en harmonie” de basis moeten zijn van nieuwe wetten. „Een religie moet niet alleen worden geaccepteerd door de eigen volgelingen, maar ook door niet-gelovigen.”
Wenyuan zei dat China „uniek” is en dus ook niet zonder meer het westerse religieuze beleid zal overnemen. In het verleden werden Chinezen die overgingen tot het christendom vaak beschuldigd van collaboratie met het Westen en aantasting van de Chinese cultuur.
Dat er voorlopig nog geen sprake is van godsdienstvrijheid wordt onderstreept door de toegenomen vervolging in China in september en oktober. Verschillende christenen zijn opgepakt. Een Chinese christin is door de politie doodgemarteld na haar arrestatie. Vier christelijke drukkerijen zijn gesloten.