Kerken stellen telefonische hulpdienst in
De Raad van Kerken in Nederland besloot woensdag een tijdelijke telefonische hulpdienst in te stellen naar aanleiding van de spanningen die zijn ontstaan na de dood van Theo van Gogh en de aanslagen op moskeeën, kerken en islamitische scholen.
Bij de telefoondienst kan iedereen terecht die zich bezorgd of angstig voelt door de huidige spanningen, aldus het persbericht van de raad. De hulpdienst wil ertoe bijdragen dat mensen hun zorgen kunnen uiten en dat de spanningen in de samenleving afnemen. Het team van de hulpdienst bestaat uit christenen en moslims. De telefonische hulpdienst wordt gefaciliteerd door het Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland.
Naast het instellen van een telefonische hulpdienst heeft de Raad van Kerken woensdag ook een brief gestuurd naar alle lokale raden van kerken. Daarin wordt de verontrusting uitgesproken over de huidige toenemende spiraal van geweld in Nederland. „Deze moet zo snel mogelijk gekeerd worden. Daar kunnen christenen samen met moslims, joden en andere gelovigen en alle mensen van goede wil in ons land, een belangrijke bijdrage aan leveren. Paulus woorden uit Romeinen 12:18, „Indien het mogelijk is, zoveel in u is, houdt vrede met alle mensen”, hebben nog niets aan betekenis ingeboet”, aldus de brief.
De Raad van Kerken roept op om contacten te leggen en te versterken met de moslimgemeenschap in de buurt. „Samen kunnen we laten zien dat het mogelijk is dat mensen van verschillende religies en levensbeschouwingen in vrede in ons land samenleven. In deze dagen is het van grote betekenis wanneer wij elkaar een bemoedigende en gastvrije hand kunnen reiken”, aldus de algemeen secretaris van de raad, ds. Ineke Bakker, in de brief.
De Raad van Kerken in Nederland is in 1968 opgericht. Het is een gemeenschap van zestien kerken in Nederland, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk en diverse kleinere kerkgenootschappen. De Raad van Kerken bevordert de onderlinge samenwerking tussen de kerken en de dienst van de gezamenlijke kerken aan de samenleving.