„Dragen van mondkapje beschermt tegen stuifmeel”
Niet alleen de coronakaart, ook de pollenkaart kleurt donkerrood. Dankzij bloeiende berken, wilgen en iepen. Helpen mondkapjes misschien ook tegen stuifmeel?
Tot op zekere hoogte bieden mondkapjes inderdaad bescherming, stelt Yola de Vries, secretaris van de Vereniging van Allergie Patiënten (VAP) en zelf hooikoortspatiënt. De Vries heeft een aantal keren dat ze naar buiten ging een mondkapje gedragen en merkte daarbij verbetering. „De klachten zijn minder. Volledig beschermen doet een kapje niet, maar wel grotendeels.”
Een mondkapje bedekt de mond en neus, maar niet de ogen. „Via de ogen kan ook stuifmeel binnenkomen, maar daar heb ik veel minder last van. De meeste blootstelling aan pollen is –zonder bedekking– via de neus en de mond.”
De Vries hoort van meer hooikoortspatiënten dat ze baat hebben bij het dragen van een mondkapje. Zelf blijft ze het liefst binnenshuis als de lucht vol zit met pollen. Als ze wel buiten komt, draagt ze een zonnebril ter bescherming van de ogen tegen rondvliegende elementen in de lucht. Soms tot hilariteit van mensen, als er geen zon te zien is. „Iemand vroeg me of ik een filmster was. Er valt nog wel wat te verbeteren aan het begrip voor hooikoortspatiënten.”
Ook stuitte ze onlangs op onbegrip toen ze in een verpleeghuis een ander type mondkapje droeg dan de gebruikelijke papieren wegwerpvariant. De Vries is „vrijwel overal” gevoelig voor, maar heeft nog het minst last van een katoenen lapje. „Een verpleegkundige zei op een heel vervelende toon tegen mij: „Wat raar dat u een ander mondkapje op heeft.” Ik: „Misschien omdat ik allergisch ben?” Hij: „Oooh.” In plaats van dat hij het netjes zou vragen.”
Ze wijst op de site van de Rijksoverheid. „Daar staat alleen dat een mondkapje de neus, mond en kin moet bedekken en goed moet aansluiten op het gezicht.”
Waar De Vries ook niet tegen kan, is ontsmettingsmiddel. „Gel is je reinste vergif voor de handen. Laat staan als er alcohol in zit en je het tien keer op een dag moet gebruiken.”
Om niet in aanraking te komen met irriterende materialen, draagt de allergiepatiënt binnen steevast stoffen handschoenen. Handen wassen doet ze daarom niet. Dat kwam haar onlangs op kritiek te staan, tijdens een bezoekje aan een ziekenhuis. „Ik heb maar plastic handschoenen over de katoenen heen gedaan, toen kon ik ze wél wassen.”
Voor hooikoortspatiënten heeft De Vries meer tips. „Smeer een beetje vaseline aan de binnenrand van de neus. Pollen blijven daaraan plakken.” Lachend: „Net als bij een vliegenstrip.” De tip hoort niet alleen in de categorie oma’s wijsheid. „Ook KNO-artsen zeggen het.”
Verder zijn er neusfilters op de markt, een soort gaasjes die binnenin de neus ingebracht kunnen worden. De Vries heeft ze ook geprobeerd. Erg enthousiast is ze er niet over. „Ik vind ze drie keer niks. De filtertjes houden niet alleen pollen tegen, maar ook lucht. Je kunt er veel minder goed door ademhalen. Alleen als je vreselijk last hebt van pollen, zou het een idee kunnen zijn.”
Daarnaast kunnen hooikoortsklachten verminderen door het gebruik van medicatie zoals antihistaminica.
De Vries kijkt niet uit naar een warme, droge zomer. „Bij hoge temperaturen gaat alles plakken en irriteren. Ik krijg het al benauwd van de gedachte.” Ook voor pollen zijn lage temperaturen en regen gunstig. „Dan stuift er veel minder van rond. Ideaal.”