Schrijfster is baan als docent definitief kwijt na kritisch boek
Schrijfster en docent Paula van Manen is haar baan bij ROC Nijmegen definitief kwijt. De relatie met haar werkgever raakte verstoord, doordat ze een kritisch boek publiceerde over de nieuwe onderwijsmethode die op haar school was ingevoerd. De rechter ziet geen mogelijkheden meer om de verhoudingen te herstellen.
De mbo-school moet Van Manen wel 40.000 euro extra ontslagvergoeding betalen, zo heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald. Volgens het hof heeft de school te snel besloten de kritische docent te schorsen, nadat haar boek tot beroering had geleid. Daarmee heeft ROC Nijmegen „ernstig verwijtbaar gehandeld”.
Het hof vindt dat de docent en schrijfster zelf echter ook niet juist heeft gehandeld. De zaak draait om haar boek ‘Wanneer krijgen we weer les? De opmerkelijke praktijk van gepersonaliseerd onderwijs’. De namen in het boek waren weliswaar gefingeerd en ook de naam van haar school noemde ze niet, maar het hof constateert dat de beschreven personen „gemakkelijk herleidbaar waren”. Medewerkers en de directie hadden door dat het boek over hen ging.
„De docent heeft vooral door de manier waarop zij een deel van haar collega’s in het boek heeft neergezet en beschreven, collega’s diep gekwetst. Zij had zich moeten realiseren dat dat de samenwerking met diverse collega’s zou bemoeilijken. Bovendien heeft zij bedrijfsgevoelige informatie in het boek openbaar gemaakt”, oordelen de rechters.
Volgens het hof is de arbeidsverhouding „duurzaam verstoord” en heeft dat helemaal niets te maken met de vrijheid van meningsuiting. Van Manen, die tevens schrijfster is van de kinderboekenreeks Sanne, ziet dat zelf heel anders. „Ontslagen worden vanwege het schrijven van een boek…Ik vind dat onacceptabel en on-Nederlands”, schreef ze eerder over haar zaak. Toen ze werd geschorst, voelde ze zich „als een crimineel behandeld”.