Column (ds. J. Belder): Pingpong
Een spelletje pingpong verbroederde vijftig jaar geleden China en de VS. Aan het eind van het wereldkampioenschap tafeltennis –april 1971 in Japan– nodigde het Chinese team het Amerikaanse uit voor een bezoek. Zo bracht het kleine balletje een grotere aan het rollen. Het Westen kwam dichter bij China en China dichter bij het Westen. Een halve eeuw later rolt een Chinese megabal door de wereld.
Binnen enkele decennia ontwikkelde China van derdewereldland naar grootmacht op allerlei gebied. Hoe het aan al zijn kennis komt, laten we maar even rusten; in ieder geval heeft het land grote aspiraties. Met zijn rode keizer Xi aan het roer is het duidelijk uit op meer macht. Wil Xi Alexander de Grote of Napoleon evenaren? De eerste schiep een van de grootste rijken uit de oudheid, de tweede heerste vanaf 1806 over bijna heel Europa.
Het ambitieuze Chinese project ”One Belt, One Road” beoogt als een nieuwe zijderoute Azië, Afrika en Europa hechter aan elkaar te smeden. Maar vooral aan China. Het pompt daar dan ook veel geld in, veelal in de vorm van giften en leningen. Daardoor wint het invloed buiten eigen grenzen. Ook politiek. Inmiddels voelen steeds meer landen de hete Chinese adem in de nek. Prijsvechters duiken onder de kostprijs en veroveren zo een positie, ook op de westerse markt. Voor bodemprijzen stappen ze in infraprojecten, meer dan eens met Europees belastinggeld bekostigd. De baten vloeien dus niet naar Europa, maar naar China. Omgekeerd is de Chinese markt veel minder toegankelijk voor buitenlandse ondernemers. Wordt ons eigen bedrijfsleven weggeconcurreerd door China? Behalve voor infrastructurele projecten hebben Chinezen grote belangstelling voor toeristische activiteiten, havens, woningmarkt en bedrijfsovernames. Inmiddels kijkt China ook begerig naar Groenlandse zeldzame mineralen voor de hightech. In Gambia bouwt het visfabrieken voor zijn kweekvis, met alle ecologische gevolgen van dien, aldus Trouw.
Wordt China met zijn rode keizer de Nebukadnezar van deze eeuw? Het liep trouwens niet best af met die koning en zijn rijk, evenals met de aspiraties van Alexander en Napoleon. Is de wereld zo naïef dat hij gretig de rode loper uitlegt voor China? Zaterdag schreef de Volkskrant hoe Huawei via de achterdeur bij KPN over vertrouwelijke klantgegevens kon beschikken. Eerder speelde de vraag al of China de wereldwijde medicijnmarkt in handen heeft. Ons defensieapparaat verkeert intussen in deplorabele toestand. Misschien willen de Chinezen het wel overnemen.