‘Grootste zorgachterstand in 20 jaar in Engelse ziekenhuizen’
Ziekenhuizen hebben in Engeland enorme achterstanden in te lopen die zijn veroorzaakt door de coronacrisis. Dat kan volgens brancheorganisatie NHS Providers in zwaar getroffen gebieden drie tot vijf jaar duren. Het zou gaan om de grootste zorgachterstand in twintig jaar, bericht Sky News.
Door de pandemie zien ziekenhuizen zich genoodzaakt om reguliere zorg uit te stellen. Zo wachten bijna 400.000 mensen met kanker al meer dan een jaar op het begin van hun behandeling. In totaal stonden eind februari 4,7 miljoen patiënten op een wachtlijst. Dat was het hoogste aantal sinds 2007, het jaar waarin zorgorganisatie NHS die cijfers begon bij te houden.
De echte omvang van het probleem moet nog worden vastgesteld. Dat komt volgens NHS Providers-topman Chris Hopson doordat tijdens de pandemie ook minder patiënten voor een behandeling zijn doorverwezen naar de ziekenhuizen. Die pleiten nu voor een meerjarenplan om de achterstanden weg te werken. Er zouden onder meer extra bedden, medische apparatuur en artsen moeten komen.
Hopson zei tegen de nieuwszender dat de zorg al eerder dergelijke achterstanden heeft moeten wegwerken. Dat gebeurde in het verleden door mensen te laten overwerken en door private bedrijven in te schakelen, maar dit keer is volgens de bestuurder een omvangrijker plan nodig. Hij betoogde dat het zorgsysteem compleet op de schop moet om mogelijke toekomstige corona-uitbraken te kunnen opvangen.