Verkenner voor zoektocht naar nieuwe gedeputeerden Limburg
Provinciale Staten van Limburg hebben vrijdag besloten te gaan zoeken naar een verkenner die moet inventariseren hoe een nieuw provinciebestuur gevormd kan worden dat een breed draagvlak heeft in de Staten.
Het vorige college, de gouverneur incluis, trad vorige week vrijdag per direct af. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, op bezoek in Maastricht, heeft vrijdag VVD’er Johan Remkes benoemd tot waarnemend gouverneur van Limburg. Remkes begint maandag aan zijn taak.
Ollongren waarschuwde de Staten vrijdag dat de bestuurlijke stilstand niet te lang mag duren. Een meerderheid van de Staten steunde vrijdagavond een motie van de VVD om een verkenner te gaan zoeken die het stuurloze Statenschip vlot moet trekken. Een motie van de SP om de verkenner uitsluitend te laten zoeken naar een nieuwe coalitie, kreeg slechts steun van GroenLinks en één PvdA’er, en werd zodoende verworpen. Een meerderheid van de Staten wil doorgaan met een extraparlementair college, zoals dat de afgelopen twee jaar functioneerde.
Zo’n college heeft geen coalitieprogramma en neemt besluiten op basis van wisselende meerderheden in de Staten. De gedeputeerden in een dergelijk college zijn niet aan een statenfractie verbonden, maar handelen in principe zelfstandig. Op die manier probeert Limburg uiting te geven aan een duaal stelsel waarin ook kleine fracties dingen gedaan kunnen krijgen zonder steeds op coalitieafspraken stuk te lopen. De SP ziet niks in een extraparlementair college, omdat dit mede tot de bestuurscrisis zou hebben geleid.
Die crisis draait om integriteit van bestuurders. Aanleiding was een publicatie in NRC dat een oud-CDA-gedeputeerde in zijn functie van directeur van een Limburgs landschapsbeheerder vele tonnen aan onder meer provinciale subsidies zou hebben doorgesluisd naar eigen werkmaatschappijen. De provincie faciliteerde dat deels of greep niet in, volgens NRC. GS traden vorige week af om een stemming voor te zijn over een motie van wantrouwen. Alleen het CDA en de van Forum voor Democratie afgesplitste Statenfractie SVL wilde eerst nader onderzoek afwachten.