Binnenland

Kabinet nam al maatregelen tegen terrorisme

Het kabinet heeft na de aanslagen in de Verenigde Staten in 2001 en in Spanje in 2004 al maatregelen genomen om het moslimterrorisme aan te kunnen pakken. Een overzicht van de belangrijkste maatregelen:

ANP
11 November 2004 07:08Gewijzigd op 14 November 2020 01:51

BESTUURLIJK: – De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gaat een terrorismebeleid ontwikkelen en dreigingsanalyses maken. – De minister van Justitie krijgt bij acute dreiging ’doorzettingsmacht’. Hij mag noodzakelijke maatregelen nemen die andere ministeries overstijgen. – Het kabinet stelt een aparte Raad voor de Nationale Veiligheid in. Daarin voeren betrokken ministers met elkaar over de veiligheid.

OPSPORING: – Politie en justitie krijgen meer mogelijkheden en bevoegdheden om potentiële dreigingen te onderzoeken. Ze mogen sneller afluisteren en observeren. – De inlichtingendiensten (AIVD en MIVD) worden uitgebreid. – Nederland kan terroristische organisaties die voorkomen op terrorismelijsten van de Europese Unie, gaan verbieden. – Het vreemdelingenbeleid wordt effectiever ingezet om terroristen te weren. Het kabinet wil vreemdelingen die zijn afgewezen op grond van gevaar voor de openbare orde en nationale veiligheid, tot ’ongewenste vreemdeling’ kunnen verklaren.

STRAFRECHT: – De Wet terroristische misdrijven is ingevoerd. Daardoor is werving en samenspanning met als doel een terroristisch misdrijf te plegen, strafbaar. Misdrijven met een ’terroristisch oogmerk’ kunnen zwaarder worden gestraft. – Informatie van de inlichtingendiensten kan, onder bepaalde voorwaarden, worden gebruikt bij de opsporing en vervolging van terroristen.

BEVEILIGING:

– De NCTb voert de regie van de beveiliging. De coördinator moet mogelijke doelwitten in kaart brengen en oefeningen organiseren en evalueren. – Het kabinet ontwikkelt een alerteringssysteem, om aan te kunnen geven welke mate van alertheid en maatregelen nodig zijn. – de beveiliging van vitale infrastructuur is in beeld gebracht. Ook zijn soft targets, plekken waar veel mensen bijeenkomen, onderzocht. – De inlichtingendiensten AIVD en MIVD krijgen als taak de dreigingen en veiligheidsrisico’s bij personen, objecten en diensten in kaart te brengen. – De officier van justitie krijgt de mogelijkheid bij specifieke dreigingen een gebied aan te wijzen waar de politie preventief mag fouilleren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer