Binnenland

Arrestatie maakt einde aan urenlange belegering

Met de aanhouding van twee mannen is woensdag even voor vijf uur een einde gekomen aan de belegering van een bovenwoning in de Haagse Antheunisstraat. Een van de aangehouden mannen is gewond in een ambulance afgevoerd. De arrestatie gebeurde door een speciale aanhoudingseenheid. De omsingeling van het pand door zwaarbewaakte mariniers en politie heeft Den Haag de hele dag in de ban gehouden.

ANP
10 November 2004 19:52Gewijzigd op 14 November 2020 01:51
DEN HAAG - De Haagse burgemeester Deetman staat woensdag de pers te woord tijdens zijn bezoek aan de evacuees in de Haagse Hogeschool. Buurtbewoners uit het Laakkwartier werden in de school opgevangen nadat hun buurt was ontruimd vanwege de belegering van
DEN HAAG - De Haagse burgemeester Deetman staat woensdag de pers te woord tijdens zijn bezoek aan de evacuees in de Haagse Hogeschool. Buurtbewoners uit het Laakkwartier werden in de school opgevangen nadat hun buurt was ontruimd vanwege de belegering van

De actie om de mensen in de woning aan te houden begon rond 16.30 uur toen schoten werden gehoord in de omgeving van de portiekwoning. Een klein halfuur later kwam de politie met twee mannen naar buiten, van wie er een gewond was aan een schouder. Met een robot heeft de politie vervolgens gezocht naar mogelijke explosievenin woning.

De belegering van het pand begon, nadat arrestatie–eenheden van de politie woensdagochtend om kwart voor drie in de Antheunisstraat hadden geprobeerd verdachten aan te houden in het kader van een terrorismeonderzoek. De verdachten gooiden een handgranaat, waardoor drie politiemensen gewondraakten. Ook vielen er schoten. Voordat de handgranaat werd gegooid, deed zich een ontploffing voor bij de voordeur, waarschijnlijk door een boobytrap.

Direct na het werpen van de handgranaat werd de straat ontruimd en de buurt, afgezet. Buurtbewoners werden opgevangen in de kantine van de nabijgelegen Haagse Hogeschool aan de Laakweg.

De Bijzondere Bijstands Eenheid van de Mariniers (BBE) en de Brigade Speciale Beveiligingen (BSB) van de Konklijke Marechaussee stond de politie in haar eerste actie bij. Op de platte daken rond het bewuste pand lagen scherpschutters. De hele dag bepaalden het donkerblauw van ME–busjes en met bivakmutsen uitgeruste speciale eenheden het beeld in de Haagse wijk. Honderden belangstellenden posteerden zich achter hekken. Op het Lorentzplein was een geïmproviseerd mediacentrum ingericht.

De opdracht tot de inval was afkomstig van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, op basis van een onderzoek van de nationale recherche. De grootschalige actie van woensdag strekte zich zelfs uit tot het luchtverkeer. Het luchtruim boven het Laakkwartier werd in een straal van ruim 7 kilometer gesloten voor vliegverkeer.

Hulpverleners hebben zich de hele dag paraat gehouden, waaronder een medisch team van het Nederlandse Rode Kruis. Ook stonden ambulances klaar en waren mensen van energiebedrijf Eneco aanwezig. De gemeente Den Haag stelde een informatienummer over de situatie in het Laakkwartier open: 0800–0233222.

Eind van de middag ontstonden relletjes tussen autochtone en allochtone toeschouwers achter de afzetting. Waarschijnlijk ging het om aanhangers van voetbalclub ADO Den Haag die het aan de stok kregen met Marokkaanse jongeren.

De geëvacueerde buurtbewoners uit Laakkwartier kunnen woensdagavond in de Haagse Hogeschool terecht voor een warme maaltijd en, mocht dat nodig zijn, een slaapplaats. In de school verblijven ongeveer zestig tot zeventig volwassenen en kinderen in de opvangruimte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer