Meer gezondheidsklachten inwoners IJmond verbaast advocaat niet
Dat er in de regio IJmond veel meer specifieke gezondheidsklachten voorkomen dan elders in Nederland, verbaast advocaat Bénédicte Ficq niets. Dat zegt ze in een reactie op de uitkomsten van onderzoek van het RIVM. Ficq kondigde begin februari aan namens verschillende mensen en stichtingen aangifte te gaan doen tegen de in de IJmond gevestigde staalfabriek Tata Steel bij IJmuiden.
De provincie Noord-Holland meldt woensdag op basis van onderzoek van het RIVM dat in de IJmond significant meer buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk voorkomen. Daarnaast komen chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes vaker voor. „Niet voor niks willen zoveel mensen aangifte doen”, aldus Ficq. De aangifte is voor het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier.
Degenen die aangifte willen doen, zijn allemaal mensen die last hebben van gezondheidsklachten en zich enorme zorgen maken om hun gezondheid, vertelt Ficq. „Wij gaan ervan uit dat de bijdrage van Tata Steel aan hun gezondheidsklachten groot is. Daar komt 24/7 zeer gevaarlijke uitstoot naar buiten. Ongecontroleerd soms. Er zijn regelmatig incidenten, zoals zij die dan noemen”, aldus de advocaat.
Het RIVM-rapport wordt nu verwerkt in de aangifte. Het gaat volgens Ficq „een essentieel onderdeel vormen van de onderbouwing van de juistheid” ervan. „Het is een enorme steun in de rug om het Openbaar Ministerie actie te laten ondernemen.”
De advocaat hoopt dat de aangifte „binnen nu en drie weken” bij het OM ligt. Namens hoeveel mensen Ficq aangifte gaat doen, wil ze woensdag nog niet zeggen. Wel geeft ze aan dat het er meer zijn dan vijfhonderd.
Stichting FrisseWind.nu, opgericht door een groep ouders uit de regio Kennemerland met zorgen over het milieu, vindt dat er acuut moet worden ingegrepen. „De politiek en Tata Steel moeten vandaag nog hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat onze leefomgeving gezond wordt. Op korte termijn kost dat Tata Steel misschien geld, maar het draagt ook onherroepelijk bij aan een in alle opzichten gezonde toekomst voor ons, het bedrijf en voor alle mensen die daar werken.”
Ook Greenpeace vindt het tijd voor actie. „Genoeg is een keer genoeg. Regelgeving moet nageleefd en gehandhaafd worden. Het is tijd voor een groener Tata Steel dat gebruik gaat maken van waterstof”, aldus Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland.