Softwaremaker SAP en luxeconcern LVMH stijgen op afwachtende beurs
De Duitse softwaremaker SAP en het Franse luxegoederenconcern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) behoorden woensdag tot de sterkste stijgers op de Europese aandelenmarkten. Beide bedrijven kwamen met beter dan verwachte resultaten. De meeste beursgraadmeters lieten bescheiden winsten zien. Beleggers namen weinig risico in afwachting van de kwartaalcijfers van de grote Amerikaanse banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.
De AEX-index op Beursplein 5 ging rond het middaguur 0,2 procent vooruit tot 710,15 punten onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (plus 1,3 procent). De MidKap klom 0,3 procent tot 1042,21 punten. Biotechnoloog Galapagos (plus 5,5 procent) profiteerde van een adviesverhoging door Barclays en ging aan kop bij de middelgrote bedrijven. Parijs en Londen wonnen tot 0,4 procent. Frankfurt bleef vrijwel vlak.
Bij de kleinere bedrijven won TomTom 0,8 procent. De navigatiespecialist verkocht afgelopen kwartaal fors meer navigatiesystemen aan automakers en wist het verlies terug te dringen. Voor heel 2021 houdt het bedrijf vast aan zijn verwachtingen voor een groeiende omzet. TomTom verwacht wel dat het merendeel van de omzet pas in de tweede jaarhelft zal worden behaald vanwege het chiptekort in de autosector.
LVMH steeg 3 procent in Parijs en bereikte de hoogste koers ooit. De producent van luxegoederen boekte in het eerste kwartaal fors meer omzet. Vooral in Noord-Amerika en Azië liepen de verkopen van de luxe handtassen van het merk Louis Vuitton en mode van Christian Dior goed. In Europa had het concern nog wel last van de lockdownmaatregelen. Concurrent Kering, eigenaar van modemerk Gucci, won 1,5 procent.
SAP dikte bijna 5 procent aan in Frankfurt. Het softwareconcern schroefde zijn omzetverwachting op dankzij sterke prestaties van zijn cloud-activiteiten. Het Duitse chemiebedrijf Covestro verhoogde zijn winstverwachting en werd beloond met een koerswinst van 0,8 procent.
In Londen klom easyJet ruim 3 procent. De Britse budgetvlieger verwacht over de afgelopen zes maanden een fors verlies te lijden als gevolg van de coronacrisis, maar hoopt vanaf eind mei weer meer te kunnen vliegen. Tesco verloor bijna 3 procent. De grootste Britse supermarktketen zag de omzet in het afgelopen boekjaar sterk stijgen als gevolg van de pandemie, maar ook de kosten namen flink toe.
De euro was 1,1952 dollar waard, tegen 1,1895 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent duurder op 61,24 dollar. Brentolie steeg ook 1,8 procent in prijs, tot 64,80 dollar per vat.