Berekend en getraind op ’hoog geweldsniveau’
Onderhandelen of uitputten. De antiterreureenheden die woensdag zijn ingezet in het Haagse Laakkwartier zullen een van die strategieën volgen. Volgens Kees Homan, onderzoeker bij Instituut Clingendael en generaal–majoor der mariniers b.d. kan dat verklaren waarom de actie „zo lang" duurt.
„Ik weet natuurlijk niet precies welke indicaties er zijn", voegt hij daar direct aan toe. Dat de Bijzondere Bijstands Eenheid van de Mariniers (BBE) en de Brigade Speciale Beveiligingen (BSB) van de Koninklijke Marechaussee zijn ingeschakeld, zal in zijn ogen niet voor niets zijn. Deze eenheden zijn getraind om om te gaan met veel geweld.
Homan schat dat de autoriteiten rekening houden met flink wat geweld om de groep te overmeesteren, die zich heeft verschanst in het pand. „Deze mariniers zijn getraind voor echt nabij gevecht. De verwachting zal zijn dat een hoog geweldsniveau moet worden aangewend. Ik denk ook dat de politie dat wat onderschat heeft vannacht."
Hoelang de actie nog zal duren kan hij moeilijk inschatten. Tactiek in het aanvalsplan kan zijn de tegenstanders te vermoeien via een langdurige uitputtingsslag. Ook zou er volgens hem sprake zijn van een onderhandelaar op het toneel. Beide stategieën kosten in ieder geval tijd en kunnen redenen zijn waarom de actie al de hele dag duurt.
Een aanvalsplan zal volgens de onderzoeker wel al klaar liggen, omdat dat gebruikelijk is voor deze antiterreureenheden zodra ze ter plaatse zijn. Gezien de omgeving verwacht hij dat de eenheden via de daken het pand zullen proberen binnen te dringen.
Dat de buurtbewoners geëvacueerd zijn, bevreemdt Homan niet. Het is geen standaardprocedure, maar met de gebeurtenissen in Madrid in het achterhoofd snapt hij dat de justitie en politie „elk risico" willen uitsluiten.