Binnenland

Brussel wil nog eens 1,8 miljard coronavaccins in 2022 en 2023

De Europese Commissie wil nog eens 1,8 miljard coronavaccins bestellen, hoogstwaarschijnlijk vooral van Pfizer-BioNTech. Die zouden volgend jaar en het jaar erop moeten worden geleverd. De commissie heeft de plannen voorgelegd aan de EU-lidstaten „en de meeste lopen daar wel warm voor”, bevestigt een commissieambtenaar na berichtgeving van de Duitse krant Die Welt.

ANP
9 April 2021 16:24Gewijzigd op 9 April 2021 17:20

De EU heeft al meer dan genoeg vaccins besteld, 2,6 miljard doses, om iedere inwoner in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten op die een extra dosis vergen. Daarop wil de commissie voorbereid zijn. En de EU wil in de toekomst ook de 70 tot 80 miljoen kinderen en jongeren in de unie vaccineren.

De commissie wil 900 miljoen vaccins bestellen en een optie nemen op nog eens zoveel doses. Ze zoekt nu de fabrikant „die het best in staat is” om die opdracht te vervullen, zegt de ambtenaar.

Gezien de voorwaarden die de commissie stelt, kiest zij hoogstwaarschijnlijk voor het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech. Dat is een van de twee door de EU goedgekeurde mRNA-vaccins, „de technologie die het meest succesvol is gebleken”. Bovendien levert Pfizer anders dan sommige concurrenten tot dusver keurig op tijd en is de productie bijvoorbeeld een stuk groter dan die van mRNA-rivaal Moderna.

Verder heeft de commissie het liefst een coronavaccin dat in Europa wordt gemaakt, aldus de ambtenaar. De fabrikant moet gestage maandelijkse leveringen kunnen toezeggen. En het vaccin moet opgewassen zijn tegen de tot dusver bekende virusvarianten. Ook die wensen lijken de commissie op het spoor te zetten van de Amerikaanse farmareus en de Duitse vaccinontwikkelaar.

De EU koos tot dusver juist niet voor één vaccin, maar bestelde er verschillende om haar kansen te spreiden. De EU-landen mochten zelf kiezen aan welke bestelling ze wilden meedoen. Zo bedankte een aantal landen voor de relatief dure mRNA-vaccins, wat ze later slecht bekwam. Het inenten in deze lidstaten liep daardoor vertraging op toen de levering tegenviel van de vaccins waarop zij mikten.

Het sluiten van het contract voor de nieuwe bestelling lijkt nog een kwestie van dagen, schrijft Die Welt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer