Binnenland

OMT-lid: plannen versoepeling opvallend, ziekenhuizen op omvallen

Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten is huiverig voor de versoepelingen die het kabinet volgens Haagse bronnen in petto heeft voor over twee weken. Zeker in combinatie met de honderden evenementen die het kabinet wil toestaan voor mensen die zich laten testen op het coronavirus. Bonten noemde het op Radio 1 „opvallend” dat meerdere versoepelingen worden voorgesteld „terwijl de ziekenhuizen op omvallen staan”.

ANP
8 April 2021 11:48Gewijzigd op 8 April 2021 18:07

John Taks, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt tegen de NOS ook „verbijsterd” te zijn. „Ik snap dat we elkaar weer de ruimte gunnen om een terrasje te doen. Ik begrijp heel goed dat de jeugd meer ruimte nodig heeft om leuke dingen te doen”, zo zegt hij tegen de NOS. „Dat willen onze medewerkers ook. Maar als ze zich op hetzelfde moment onveilig voelen, zich onvoldoende kunnen beschermen en angstig zijn, daar maak ik me veel zorgen over. Het allerbelangrijkste is dat ze veilig kunnen werken en dat we de ziekenhuizen overeind houden.”

„De situatie in de ziekenhuizen is op dit moment echt erg. Het is heel druk”, aldus Bonten. Volgens ingewijden wil het kabinet vanaf 21 april de terrassen heropenen en de avondklok opheffen. Tegelijkertijd zijn vanaf deze maand weer tal van evenementen mogelijk. Die zijn over het algemeen wel kleinschalig en bezoekers moeten vooraf een test doen.

Toch is Bonten er niet gerust op. „We hebben de ziekenhuizen niet binnen twee weken leeg”, zei hij. „En 20 procent van het verplegend personeel zit ziek thuis. Dus dan zijn dit wel botsende belangen.”

Het Outbreak Management Team (OMT) gaat de plannen voor versoepelingen bestuderen en daar advies over uitbrengen. Pas daarna neemt het kabinet een definitief besluit.

Andere prominenten uit de zorg hebben zich positiever uitgelaten over de proefevenementen en de mogelijke openstelling van terrassen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zei dinsdag dat het heropenen van terrassen „verstandig beleid” is als dat leidt tot een betere naleving van de coronamaatregelen, zoals burgemeesters van de grote steden hebben gezegd.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers gaf aan dat hij proefevenementen goed vindt, mits die niet leiden tot verhoogde coronarisico’s. „En alle maatregelen moeten worden gehandhaafd.”

Net als Bonten spreken ook de ziekenhuizen in de regio Utrecht, met de eindstreep in zicht, hun grote zorg uit. Ze roepen iedereen op om zich nog goed aan de maatregelen te houden en nog even niet te versoepelen. Bovendien verzoeken ze om ziekenhuismedewerkers zo snel mogelijk te vaccineren.

Het aantal coronapatiënten in de regio Utrecht blijft stijgen. Ook de overuren van ons zorgpersoneel eisen hun tol, schrijven de ziekenhuizen in een verklaring. Dat betekent dat de Utrechtse ziekenhuizen op scherp staan om alle noodzakelijke zorg te kunnen leveren. De ic-capaciteit wordt weer maximaal verhoogd „binnen de mogelijkheden die er zijn”. „De situatie in onze ziekenhuizen is ernstig. Landelijk zien we op dit moment weer een voorzichtige daling in het aantal besmettingen, maar bij ons stijgt het aantal coronapatiënten. De ziekenhuizen lopen tegen de grenzen aan”, zegt voorzitter Margriet Schneider van het Regionaal Overleg Acute Zorg in Midden-Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer