Partijleiders feliciteren Bergkamp met winnen voorzitterschap
Verschillende partijleiders hebben Vera Bergkamp gefeliciteerd met haar voorzitterschap van de Tweede Kamer. Zij haalde in de eerste ronde al genoeg stemmen om tegenkandidaten Martin Bosma (PVV) en de zittende voorzitter Khadija Arib (PvdA) achter zich te laten.
Haar partijleider Sigrid Kaag denkt dat Bergkamp een „gedreven en verbindend voorzitter” zal zijn. Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte denkt dat Bergkamp „het goed gaat doen”. CDA-leider Wopke Hoekstra zegt dat Bergkamp „als gezicht van de democratie” de belangrijke taak heeft om „de controlerende taak van het parlement te waarborgen”. Jesse Klaver (GroenLinks) wenst haar „heel veel succes, wijsheid en plezier toe”.
Ook Gert-Jan Segers (ChristenUnie) heeft „alle vertrouwen” dat Bergkamp het goed gaat doen. Volt-leider Laurens Dassen wenst haar „veel succes en plezier in deze rol” en hoewel BBB-leider Caroline van der Plas op Bosma heeft gestemd, biedt ze Bergkamp toch „welgemeende felicitatie en succes” aan.
Ook zijn er woorden van dank voor vertrekkend voorzitter Arib. Rutte noemt haar „heel representatief” en Kaag bedankt Arib voor de „uitstekende wijze” waarop zij „vijf jaar lang boegbeeld van onze democratie” is geweest. Segers spreekt ook zijn dank uit voor de „talloze keren” dat Arib de Kamer extern vertegenwoordigde.
Bosma zei dat hij het „wel een beetje had verwacht. Ik heb eerder meegedaan, ik ben van een partij die mijn kandidatuur erg beperkt. Het kwam niet als een verrassing”. Desondanks deed Bosma mee, omdat hij „een aantal punten wilde maken over tegenmacht”.
Met Arib heeft hij „het altijd goed kunnen vinden, ik vind het jammer dat ze weggaat”. Of hij samen met Bergkamp het parlement weer tanden kan geven, daar heeft Bosma „een hard hoofd in, maar ik hoop dat ze het gaat proberen”.
„Ze is van D66, bij uitstek de partij die zich qua dualisme en monisme de afgelopen maanden van de verkeerde kant heeft laten zien. Denk maar even aan de faux pas van mevrouw Ollongren.” Hij verwijst daarmee naar de verkenningschaos waar D66-minister Kajsa Ollongren als voormalig verkenner een belangrijke rol in speelde.