Economie

Duitsland onderzoekt delven metalen op bodem Stille Oceaan

Duitsland doet onderzoek naar het delven van waardevolle metalen op de bodem van de Stille Oceaan. Het Duitse overheidsinstituut BGR dat zich bezighoudt met grondstoffen gaat daarbij met behulp van een speciaal apparaat zogenoemde mangaanknollen verzamelen op de zeebodem. Die mangaanknollen bevatten zeldzame metalen zoals kobalt, koper en nikkel.

ANP
7 April 2021 15:11

Het onderzoek wordt de komende tijd uitgevoerd op een diepte van 4500 meter in een gebied tussen Hawaï en Mexico. Het apparaat gaat die mangaanknollen als het ware opzuigen van de zeebodem, gesteund door onderwaterrobots en speciale sensoren. Een Noors schip met onderzoekers is aanwezig om de impact op het milieu te onderzoeken. Het is volgens BGR voor het eerst dat een dergelijke test wordt gedaan. Duitsland heeft hiervoor vergunningen gekregen van de Internationale Zeebodemautoriteit, een organisatie die is gelieerd aan de Verenigde Naties.

De metalen die te vinden zijn in mangaanknollen worden veel gebruikt in elektronica en zijn dus belangrijk voor bijvoorbeeld elektrische auto’s en andere duurzame technologieën. Duitsland is op dit gebied erg afhankelijk van buitenlandse importen en zou op deze manier de bevoorrading op lange termijn kunnen veiligstellen.

Milieuorganisaties waaronder Greenpeace waarschuwen voor de schadelijke effecten van het delven van mangaanknollen voor het ecosysteem op de zeebodem, zoals koraal en sponzen. Er wordt gevreesd dat langdurige schade wordt veroorzaakt aan het leven op de diepzeebodem. Greenpeace zegt dan ook dat deze „ecologische catastrofe” moet worden voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer