live
Binnenland

RIVM meldt 7682 coronagevallen

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 20 april in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie3 April 2021 08:44

Advertentie

6600 agenten controleren in regio Parijs naleving coronaregels

De politie in de regio Parijs stuurt 6600 agenten de straat op om te controleren of de bevolking zich houdt aan de aangescherpte coronamaatregelen. Dat heeft de prefectuur zaterdag gezegd. De regering heeft in de strijd tegen Covid-19 besloten tot een nieuwe landelijke lockdown en onder meer een avondklok die zaterdag om 19.00 uur ingaat en tot zondag 06.00 uur duurt.

In veel delen van Frankrijk, waaronder Parijs, verandert overigens weinig, omdat daar de niet-essentiële winkels toch al dicht zijn en een avondklok al maanden geldt. De strikte regelgeving wordt nu in het hele land van kracht. Nieuw in Parijs is wel dat de verkoop van alcohol op straat, vanuit bars of restaurants, uitdrukkelijk is verboden. De politie zal daarop streng toezien, net als op bijeenkomsten van meer dan zes personen op publieke plekken.

Reden voor het ingrijpen, dat president Emmanuel Macron woensdag in een tv-toespraak bekendmaakte, is de verontrustende toename van het aantal coronabesmettingen. Vrijdag werden in 24 uur tijd meer dan 46.000 nieuwe gevallen geregistreerd, ruim 300 patiënten overleden. De gezondheidsautoriteiten meldden onlangs dat in een week tijd meer dan 400 op de 100.000 Fransen het gevreesde virus hadden opgelopen.

RIVM: 7682 nieuwe coronagevallen

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7682 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is meer dan het gemiddelde aantal van 7225 coronagevallen over de afgelopen week. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Vrijdag werden 7269 nieuwe coronapatiënten geregistreerd. Op woensdag waren dat 7649 gevallen en op donderdag 7858.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 31 coronapatiënten overleden. Dat zijn er meer dan vrijdag toen zeventien patiënten waren overleden.

In Rotterdam kwamen het afgelopen etmaal 323 mensen positief uit de test. In Amsterdam waren er 276 nieuwe gevallen en in Den Haag 230. In Tilburg en Utrecht waren respectievelijk 189 en 120 mensen positief getest.

KHN blij met oproep burgemeesters om terrassen te openen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met de oproep van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam om buitenruimtes zoals terrassen weer te openen. „We kunnen veilig open en willen onderdeel zijn van de oplossing”, zegt voorzitter Robèr Willemsen daarover tegen omroep WNL. De oproep van Halsema kreeg ook steun van haar ambtgenoten van onder meer Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

In het televisieprogramma Beau zei Halsema dat ze denkt dat het goed is om buitenruimtes te openen, zodat er minder chaotische situaties ontstaan in parken waar het vaak te druk is. Afgelopen week was het onder meer in het Amsterdamse Vondelpark erg druk, wat ook leidde tot onrust toen de politie het park ontruimde.

De reden om de horeca te sluiten, vanwege de drukte die het in steden zou veroorzaken, is volgens de burgemeester achterhaald. „Die drukte is er toch wel, op de terrassen kan het nog in goede banen worden geleid”, aldus Halsema.
Dat zeggen horecaondernemers al maanden. „Het plan om te openen ligt al heel lang klaar”, zegt Willemsen. Volgens hem kan er op een veilige manier nog veel meer, ook binnen. Het openen van de terrassen zou een goede eerste stap zijn.

Bijna 30 meer coronapatiënten op intensive cares dan vrijdag

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive cares is met 29 gestegen naar 734. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag was het aantal op de ic’s 705 en dat was voor het eerst sinds 11 januari dat dit aantal boven de 700 uitkwam.

Het aantal coronapatiënten dat op verpleegafdelingen in ziekenhuizen wordt behandeld is 1614, dat zijn er minder dan vrijdag, toen waren dat er 1625. Het totale aantal patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in ziekenhuizen komt hiermee op 2348. Vrijdag was dat totaal 2330.

De instroom van Covid-19-patiënten is hiermee iets gestegen. „Deze stijging verloopt conform onze eerdere voorspelling”, stelt het LCPS. „De instroom in de ziekenhuizen zit momenteel weer op het niveau van begin januari. Daarmee is te verwachten dat de ziekenhuisbezetting in de komende week verder stijgt”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Onbekend aantal mensen ingeënt met dubbele dosis AstraZeneca

Een onbekend aantal mensen in Alphen aan den Rijn is vrijdag per abuis ingeënt met een dubbele dosis vaccin van AstraZeneca. Het gaat om patiënten die voor vaccinatie waren opgeroepen door een huisartsenpraktijk en die zijn ingeënt in zalencentrum De Bron.

Een woordvoerster van GGD Hollands Midden bevestigt dat er mensen in Alphen een dubbele dosis hebben gekregen, maar weet verder niets meer dan dat, omdat het geen GGD-vaccinatie betreft.

Ontvangers van zo’n dubbele dosis zijn zaterdag gebeld en hebben het advies gekregen om bijwerkingen direct te melden.
Hoeveel mensen er per ongeluk de dubbele dosis hebben gekregen, is niet bekend. De huisartsenpraktijk in kwestie was zaterdag niet bereikbaar.

Volgens richtlijnen van het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap is een dubbele dosis niet schadelijk en geeft het ook niet meer bijwerkingen. Wel kan de prikplek pijnlijker zijn.

Zeven Britten overleden na inenting met AstraZeneca-vaccin

Zeven mensen zijn in het Verenigd Koninkrijk overleden als gevolg van zeldzame bloedstolsels nadat zij waren ingeënt met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat meldt de Britse medische toezichthouder MHRA zaterdag. Het is onduidelijk of het vaccin de oorzaak is van de sterfgevallen. In totaal hebben 18,1 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk het vaccin toegediend gekregen. Vrijdag werd bekend dat dertig mensen daarna tromboseklachten hadden gekregen.

„De voordelen bij het voorkomen van een infectie met Covid-19 en de complicaties daarvan blijven opwegen tegen de eventuele risico’s en het publiek moet doorgaan met het krijgen van zijn vaccin wanneer het daartoe wordt uitgenodigd”, zei June Raine, hoofd van de MHRA tegen de BBC.

De Britse melding over het aantal sterfgevallen komt op een moment dat verscheidene Europese landen het gebruik van het vaccin van AstraZeneca hebben opgeschort vanwege een mogelijk verband met bloedstolsels.

Nederland heeft de vaccinaties met de AstraZeneca-prik opgeschort na vijf nieuwe gevallen van trombose bij vrouwen, van wie er een is overleden. Duitsland besloot dinsdag al om het AstraZeneca-vaccin alleen nog aan 60-plussers toe te dienen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat net als de Wereldgezondheidsorganisatie het AstraZeneca-vaccin eerder veilig verklaarde, komt naar verwachting op 7 april met een nieuw advies over de kwestie.

Coronazelftest Etos in aantal winkels al uitverkocht

De coronazelftests die drogisterijketen Etos sinds zaterdag verkoopt, zijn in een aantal winkels al uitverkocht. Volgens een woordvoerster stond er voor openingstijd bij sommige winkels een rij mensen te wachten. Er is geen maximumaantal dat een klant mag kopen maar Etos vraagt mensen „ook een beetje aan elkaar” te denken.

De eerste dagen heeft Etos een beperkte hoeveelheid van enkele tientallen tests per filiaal te koop. Volgende week neemt de beschikbaarheid toe.

Met de sneltesten kunnen mensen bij zichzelf een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. De uitslag volgt dan na een kwartier. Etos benadrukt dat de test is bedoeld om preventief te testen. „Bijvoorbeeld als mensen met Pasen bij een kwetsbaar familielid op bezoek willen gaan”, zegt een woordvoerster.

Het ministerie van Volksgezondheid keurde vorige week twee tests versneld goed waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het gaat om antigeentesten van de bedrijven Roche en Biosynex. De test die Etos verkoopt is van producent Roche en kost 8,99 euro.

„Leg uit waarom AstraZeneca voor 60-plussers wel kan”

Seniorenorganisatie KBO-PCOB wil weten waarom 60-plussers nog wel met het AstraZeneca-vaccin mogen worden ingeënt. Vrijdag werd besloten tijdelijk geen mensen meer onder de 60 jaar te vaccineren na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB zegt er op te vertrouwen „dat het ministerie goede redenen heeft om het middel aan de groep 60-plus te blijven geven. Maar de reacties van (andere) deskundigen blijven wisselend. Dan is het wel belangrijk om die uitleg erbij te krijgen.”

Bijwerkingencentrum Lareb meldde vrijdag dat er voor het eerst iemand in Nederland is overleden aan klachten die een bijwerking van het AstraZeneca-vaccin zouden kunnen zijn. Het ging om een vrouw die een bloedprop in haar longen kreeg.

Sturkenboom: „AstraZeneca mag aan 60- tot 70-jarigen worden gegeven. Ook deze groep heeft recht op goede communicatie, en die is hard nodig in dit soms ondoorzichtige vaccinatiebeleid.”

Duitse president spreekt over verlies vertrouwen in politiek

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier spreekt in zijn paastoespraak over het verlies van het vertrouwen in de politiek als gevolg van de coronacrisis. De mensen hebben volgens Steinmeier in een zaterdagavond (20.10 uur) uit te zenden toespraak het vertrouwen verloren mede als gevolg van de politieke strijd over coronamaatregelen en de onoverzichtelijkheid van die maatregelen.

429815311.jpg
Steinmeier. beeld EPA, Sandra Steins

Hij roept daarom op tot " begrijpelijke en pragmatische maatregelen” tegen de verspreiding van het coronavirus. En hij waarschuwt dat politieke wedijver geen doel op zichzelf mag worden. Duitsland beleeft de derde golf van het coronavirus en bij de bestrijding van het virus is veel misgegaan, zoals met het testen en vaccineren. Daarnaast hebben deelstaten het initiatief bij veel facetten van de bestrijding van het virus en dat heeft geleid tot botsingen tussen bondkanselier Merkel en de zestien deelstaatpremiers. Die zijn het onderling ook niet eens over wat er precies gedaan zou moeten worden. Volgens de krant Bild beraamt Merkel momenteel een plan om via nieuwe federale wetgeving de deelstaatpremiers uit te schakelen in het coronabeleid.

President Steinmeier begrijpt de moedeloosheid van de mensen. „Na dertien maanden (coronamaatregelen) helpen oproepen om vol te houden ons niet meer verder, nog meer oproepen om geduld te hebben, discipline te tonen en verstandig te zijn, klinken hol in deze verpletterende tijden.” De pandemie heeft ons volgens Steinmeier een spiegel voorgehouden, „onze neiging alles te willen regelen. Onze angst voor risico’s en ons afschuiven van verantwoordelijkheden”. Volgens Steinmeier moet er na de pandemie gekeken worden hoe dit anders geregeld kan worden en hoe de staatsinstellingen slagvaardiger kunnen worden.

Advertentie

GGD’en gestopt met AstraZeneca, ook voor 60-plussers

De GGD’en zijn per direct helemaal gestopt met het toedienen van AstraZeneca om verspilling tegen te gaan. Die stap is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM genomen, laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR weten. Vrijdag werd al besloten tijdelijk geen mensen meer onder de 60 jaar te vaccineren na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

Er stonden in de leeftijdsgroep boven de 60 jaar nog 700 mensen ingepland, maar die zijn afgezegd om verspilling van vaccins tegen te gaan. „Die mensen zouden de komende dagen verspreid over 70 tot 80 locaties langskomen. Dat betekent 1 tot 5 per plek per dag. Aangezien we 10, 11 of 12 prikken uit een flesje halen zou dat tot verspilling leiden en hebben we ze per sms afgezegd.”

Volgens haar is er geen voorraad aanwezig en krijgen de GGD’en alleen aangeleverd wat nodig is. „Er blijft bij ons dus niets op de plank liggen.”

Viroloog Koopmans relativeert kans op trombose AstraZenecavaccin

Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het aan het Erasmus MC in Rotterdam, relativeert het risico op het krijgen van een bloedstolsel na vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca.

„OK, ff opgezocht: kans op trombose na AZ-vaccinatie zit tussen kans op overlijden door een aanval door en hond en kans op overlijden door bliksem in”, meldt ze op Twitter.

Vervolgens twittert ze een staatje uit een onderzoek van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA, waaruit blijkt dat trombose in diepgelegen aderen en longembolieën in 0,02 procent van de gevallen voorkomen. Dat is volgens EMA minder dan verwacht.

Argentijnse president heeft corona ondanks Spoetnik-vaccinatie

Ondanks dat hij in januari gevaccineerd is met het Russische Spoetnik-V vaccin, is de Argentijnse president Alberto Fernandez positief getest op het coronavirus.

„Ik wacht op de bevestiging van het resultaat en verkeer in goede stemming, ondanks het feit dat ik lichte koorts heb. Ik ben in goede fysieke conditie”, schreef de president, die vrijdag 62 jaar werd, op Twitter.

De centrumlinkse Peronist won in oktober 2019 de verkiezingen.

Argentinië, met 44 miljoen inwoners, heeft bijna 2,75 miljoen gevallen van Covid-19 geregistreerd. Tot nu toe zijn 56.000 Argentijnen gestorven aan het longvirus.

Tuincentra, woonwinkels en bouwmarkten verwachten drukte

Traditioneel is het tijdens de paasdagen druk bij woonwinkels, tuincentra, kampeerwinkels en bouwmarkten. Vanwege het winkelen op afspraak is dat dit jaar anders dan normaal. Toch verwachten ondernemers veel mensen de komende dagen. Zo zijn bijvoorbeeld de bouwmarkt Hornbach en woonspecialist IKEA al volgeboekt. Ook tuincentrum Intratuin bereidt zich voor op een vol weekend.

Vanwege de coronamaatregelen moeten klanten in hun eentje winkelen, op basis van een reservering die ze ten minste vier uur van tevoren hebben gemaakt. Daardoor wordt een bezoekje geen uitje, zoals het voor de crisis was.

Een woordvoerder van Hornbach zei eerder al dat nu de lente is begonnen meer klanten een afspraak maken bij de bouwmarkt. „Ik denk dat veel mensen hun tuin willen verbouwen nu ze naar buiten kunnen. Maar niet iedereen kan dit weekend de tuinmeubels lakken, we zitten bijna vol.” Hornbach is op eerste paasdag gesloten, maar tweede paasdag open.

Frankrijk weer in landelijke lockdown

Fransen krijgen vanaf zaterdag in het hele land te maken met een strenge lockdown. Niet-essentiële winkels moeten dicht en er geldt een avondklok vanaf 19.00 uur. Ook hebben mensen een geldige reden nodig om zich meer dan 10 kilometer van hun huis te begeven. Na het weekend moeten ook scholen zeker drie weken de deuren sluiten.

429811147.jpg
Parijs. beeld EPA, Ian Langsdon

De Franse regering wil met die noodmaatregelen een rem zetten op het stijgende aantal coronabesmettingen. Ziekenhuizen in zwaar getroffen regio’s worstelen nu met de toestroom van het aantal ernstig zieke coronapatiënten. Er lagen eind vorige week meer dan 5100 mensen op de intensive care.

Politieke tegenstanders zijn niet te spreken over het coronabeleid van president Emmanuel Macron. Die probeerde maandenlang om een nieuwe landelijke lockdown te vermijden, maar zag zich uiteindelijk toch genoodzaakt het roer om te gooien. Zijn rivaal Marine Le Pen van het rechts-populistische Rassemblement National verweet hem een „zwabberend beleid” te voeren waar gewone Fransen nu de prijs voor betalen.

Anti-lockdownprotesten lopen op diverse plaatsen uit de hand

Op verschillende plaatsen in Europa zijn vrijdagavond anti-lockdownprotesten uit de hand gelopen. Zo moest de Zwitserse politie traangas en rubberkogels gebruiken in haar confrontatie met honderden mensen die protesteerden tegen de beperkingen van het coronavirus in de stad Sankt Gallen.

De politie zei dat agenten werden bekogeld met voorwerpen en uit zelfverdediging rubberen kogels moesten gebruiken. Later op de avond werden volgens de politie molotovcocktails en in brand gestoken voorwerpen naar agenten gegooid, waarop de politie traangas gebruikte.

In de Noord-Ierse stad Belfast liep een demonstratie uit de hand. Daarbij zijn acht politieagenten gewond geraakt. Ze werden aangevallen met bakstenen, metalen staven, vuurwerk en putdeksels. Zeven mensen zijn aangehouden.

In Brussel moest de politie, net als een dag eerder, waterkanonnen inzetten tegen demonstranten. In het park Ter Kamerenbos waren enkele honderden mensen aanwezig. Dat waren er veel minder dan donderdagavond. Er werd niet echt gefeest, zoals donderdag, maar omdat de coronamaatregelen niet werden nageleefd, besloot de politie het park toch te ontruimen.

Een groot deel van de aanwezigen verliet het park vrij snel. Maar ongeveer honderd mensen bleven aanwezig en daagden de politie uit. Die zette twee waterkanonnen, enkele tientallen ordetroepen en politie te paard in om ook die harde kern te verdrijven.

Sneltesten voor scholen blijken al beschikbaar via VWS-regeling

Het ministerie van Onderwijs beloofde in december dat onderwijspersoneel gebruik zou kunnen gaan maken van coronasneltests, maar vier maanden later zijn ze nog altijd niet beschikbaar. Nu blijkt echter dat leraren via een bestaande financiële regeling van het ministerie van Volksgezondheid toch al in aanmerking komen voor een gratis coronasneltest, schrijft De Telegraaf.

„Een vreemde zaak, want we zijn er niet op gewezen door het ministerie van Onderwijs”, zegt Yvonne Hof, voorzitter van het college van het bestuur van Stichting Meerkring in Amersfoort tegen de krant. De stichting gebruikt de tests nu drie weken voor al hun 23 locaties.

Uit een rondgang van De Telegraaf blijkt echter dat Meerkring slechts een van de weinige schoolbesturen is die gebruikmaken van de regeling, omdat maar weinig scholen van de omweg afweten.

Ook het ministerie van Volksgezondheid zelf, wist volgens de krant niet dat er scholen zijn die een aanvraag voor de regeling indienen, maar erkent dat het wel mogelijk is. „Het is inderdaad mogelijk dat werkgevers bij monde van een arts bij ons een aanvraag doen voor die werkgeversregeling. Als die aanvraag wordt gehonoreerd, kunnen ze dat gewoon doen”, bevestigt een woordvoerder.

Horecaondernemers boos over belastingaanslag voor gebruik pand

Ondernemers in de horeca en evenementenbranche vinden het onterecht dat ze een belastingaanslag krijgen voor het gebruik van hun pand, terwijl ze deze vanwege de coronacrisis niet mogen gebruiken. Dat schrijft de Telegraaf. Een Utrechtse nachtclubeigenaar is een proefproces gestart tegen de gemeente om de gebruikersheffing van de onroerendezaakbelasting (ozb) aan te vechten.

„We zijn op last van de overheid al ruim een jaar gesloten. En dan moet ik 1800 euro belasting betalen voor het gebruik van datzelfde pand dat ik niet mag gebruiken. Volstrekt oneerlijk”, zegt nachtclubeigenaar John Zijlstra tegen de krant.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt begrip te hebben voor het sentiment, maar wijst op het gelijkheidsbeginsel. „Het klinkt heel oneerlijk, maar bij de belastingwetgeving geldt dit beginsel en dat houdt in dat je iedereen gelijk moet behandelen. Je kunt de heffing niet voor een bepaalde groep ondernemers kwijtschelden. Als je kwijtscheldt, dan geldt dat voor alle ondernemers”, verklaart Reinier Kunst, adviseur belastingzaken bij VNG. Gemeentes die de belasting kwijtschelden lopen hierdoor ook belasting mis van ondernemers die minder worden beperkt door de coronamaatregelen, zoals supermarkteigenaren.

Sint Maarten laat geen reizigers uit ABC-eilanden meer toe

Sint Maarten laat vanaf maandag 5 april geen bewoners meer toe uit Aruba, Curaçao en Bonaire in verband met het stijgende aantal coronabesmettingen op die eilanden. Bewoners uit Sint Maarten, Saint Martin, Sint Eustatius en Saba mogen nog wel landen op de luchthaven van Philipsburg. Zij moeten wel een negatief resultaat van een PCR-test kunnen overhandigen.

Van de drie ABC-eilanden is vooral de stijging op Curaçao zorgwekkend, het ziekenhuis zit vol. Op Aruba worden enkel nog noodzakelijke operaties uitgevoerd om zo ruimte over te houden als Curaçao coronapatiënten moet uitzenden. Op Sint Maarten zijn daarentegen al langere tijd weinig besmettingen.

Wel is er afgelopen week een besmetting van de Britse coronavariant op het Franse gedeelte van het eiland, Saint Martin, aangetroffen. De regering roept de bevolking op zich te registreren voor vaccinatie.

Halsema roept op tot opening buitenruimtes zoals terrassen

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, roept de overheid op om buitenruimtes zoals dierentuinen en terrassen weer te openen. In het televisieprogramma Beau zei Halsema dat ze denkt dat het goed is om dergelijke ruimtes te openen, zodat er minder chaotische situaties ontstaan in parken waar het vaak te druk is.

429737664.jpg
Den Haag. beeld ANP, Phil Nijhuis

Afgelopen week was het onder meer in het Amsterdamse Vondelpark erg druk, wat ook leidde tot onrust toen de politie het park ontruimde. „Het gaat in zulke groten getale, dat je niet kunt verwachten dat de gemeente, politie en handhavers orde kunnen houden”, zei Halsema over de drukte in de parken.

Volgens Halsema is er steeds minder begrip voor de landelijke maatregelen van de regering, ook bij lokale bestuurders. De reden om de horeca te sluiten, vanwege de drukte die het in steden zou veroorzaken, is volgens de burgemeester achterhaald. „Die drukte is er toch wel, op de terrassen kan het nog in goede banen worden geleid.”

Halsema zegt dat ze de gezondheidscrisis niet relativeert. „Heropeningen moeten verantwoord gebeuren.”

Vorig liveblog

Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer