Sicilië sjoemelde met coronacijfers om milde lockdown
Cijfers over het aantal coronapatiënten en sterfgevallen van de Siciliaanse gezondheidsdienst zijn de afgelopen maanden stelselmatig verlaag”, uitgesmeerd over meerdere dagen en verwijderd. Dat staat in de aanklacht van het openbaar ministerie tegen de directeur-generaal van de dienst in Palermo. Sicilië manipuleerde de cijfers om een zware lockdown te voorkomen. Ruggero Razza, de regionale minister van Gezondheidszorg, is wegens de affaire teruggetreden.
De Italiaanse regering hanteert drie kleurzones om de mate van corona in de twintig regio’s aan te duiden: geel, oranje en rood. Als een regio in de rode zone komt, geldt de zwaarste vorm van lockdown en moeten onder andere de middenstand, horeca en scholen dicht. Bepalend voor de mate van lockdown zijn onder meer het aantal besmettingen per 100.000 inwoners en het sterftecijfer. De gewestelijke gezondheidsdiensten verzamelen de gegevens, die vervolgens worden gedeeld met de Italiaanse equivalent van de RIVM. Op basis daarvan besluit de regering over aanscherping of juist verlichting van de lockdown. Kleurzones kunnen ook binnen een gewest verschillen.
Het zone-systeem is ingevoerd op 4 november 2020, toen Italië te kampen had met een tweede coronagolf. Sicilië kreeg het predicaat oranje, waarschijnlijk op basis van valse gegevens. Dat blijkt uit gerechtelijk onderzoek dat is gebaseerd op het afluisteren en aftappen van gesprekken.
In een van de gesprekken, waar de Italiaanse pers de hand op heeft gelegd, vraagt de directeur-generaal van de gezondheidsdienst aan minister Razza wat te doen met een aantal sterfgevallen wegens Covid-19. „Verdeel ze,” is het antwoord. Ofwel: smeer de sterfgevallen over een aantal dagen uit.
Het manipuleren van de cijfers lijkt stelselmatig. De directeur-generaal meldt begin december aan haar medewerkers dat ze 25 sterfgevallen in de stad Catania moeten laten verdwijnen. Een medewerker geeft de suggestie ze te noteren bij een kleinere plaats. Zo zou het risico worden vermeden dat de tweede stad van het eiland in de rode zone zou belanden.
En zo gaat het maar door. Eind december vraagt Razza aan zijn directeur-generaal om de cijfers „een beetje aan te scherpen.” Die dag geeft Sicilië 30 minder besmettingen door aan Rome dan er daadwerkelijk zijn. Nog twee weken geleden slaagt het eiland erin om buiten de rode zone te blijven. Als er op een dag 400 nieuwe besmettingen in Palermo bijkomen, worden er 196 besmettingen doorgegeven.
Het spel is nu uit. Vanaf zaterdag bevindt Sicilië zich in de rode zone.