Historische kaart Suriname weer verkrijgbaar
Titel:
”Kaart van Suriname”
Auteur: J. F. A. Cateau van Rosevelt
Uitgeverij: Buijten & Schipperheijn; Amsterdam, 2004; 11 bladen
ISBN 90 5881 151 4
Pagina’s: € 45,-. Voor liefhebbers van geografische kaarten en van Suriname een absolute must: de heruitgave (in facsimile) van de historische kaart van Suriname die door de nu nog bekende en geliefde bestuursambtenaar Johan François Adriaan Cateau van Rosevelt met hulp van zijn vriend J. F. A. E. van Lansberge werd getekend en in 1879 voltooid. De originele tekeningen worden bewaard in het Tropenmuseum.
Daarmee is de grote kaart van Suriname die gemaakt werd in de jaren rond de afschaffing van de slavernij voor het eerst in meer dan een eeuw in de boekhandel te koop. Op de kaarten valt te zien hoe nauwgezet en precies de tekenaar te werk ging. Alle nederzettingen, plantages, rivieren en „oorspronkelijke wouden” zijn minutieus verwerkt. Van Rosevelt trok negentien jaar door het noordelijke deel van Suriname. Uit zijn notities blijkt dat hij van zijn reizen genoot. Hij maakt opmerkingen over vergezichten, indiaans beeldschrift en bossen en hij geeft praktische tips. „Het bovendeel der Tempati loopt droog bij langdurige droogte en is in den regentijd voor middelmatige korjalen bevaarbaar.” En: „Tot aan dit kamp is de Maratakka bevaarbaar voor schoeners en kleine brikken.”
Ook bracht Van Rosevelt de koloniale geografie in beeld: de plantage-economie en legendarische namen zoals het ”Leprozen établissement” bij Batavia aan de Coppenamerivier. Het bestuur zat voornamelijk in Paramaribo rond het Gouvernementsplein. Er waren in die tijd een Hervormde kerk, een Luthersche kerk, een Roomsch Kath. Kerk, een Hernhutter kerk, een Hoogd. Israel. Synagoge en een Port. Israel. Synagoge, om in de spelling van Van Rosevelt te blijven.
Bij de kaart hoort een overzicht van de tien kaartbladen. Opvallend is de vermelding dat het met de hedendaagse cartografie van Suriname abominabel is gesteld. Er is geen gedetailleerde kaart van Suriname beschikbaar. Nu iedere cartograaf ter wereld met computers werkt „mogen we alleen maar hopen dat Suriname over een aantal jaren bestanden in digitale vorm beschikbaar heeft waar iedere drukker, iedere onderzoekers maar ook iedere internetter mee uit de voeten kan.” Suriname verdient eigenlijk een moderne Cateau van Rosevelt. Maar voor reizigers biedt de kaart van Van Rosevelt nog altijd een uniek en gedetailleerd document.
Destijds werd de kaart van Suriname in kleine oplage gedrukt. Bijna alle exemplaren waren verloren gegaan. Daarom is de nieuwe uitgave heel geschikt als geschenk, als een document om te bewaren en om van te genieten. Het facsimile is op chic papier gedrukt en in een doos verpakt. Wie de kaart aan de wand wil hebben, kan deze ongevouwen of op een wandbord bestellen.